27 Μαΐ 2007

Ένα αργοπορημένο δώρο στην Αμαλία

Παρασκευή 1η Ιουνίου 2007
(παρακαλώ συγκρατήστε αυτή την ημερομηνία)


Θεωρώ πως δεν έχω δικαίωμα να γράψω επικήδειο για έναν άνθρωπο που δεν έζησα από κοντά. Πόσο μάλλον να καπηλευτώ (έστω και με καλές προθέσεις) την τραγική ιστορία της Αμαλίας Καλυβινού. Έλαμψε και κάηκε σαν διάττοντας, φωτίζοντας πρόσκαιρα τα πρόσωπά μας. Αυτό μόνο. Και μετά ο κόσμος μας ξανασκοτείνιασε. Και πονέσαμε όλοι. Δεν πρόλαβα να τη γνωρίσω την Αμαλία. Ούτε να της στείλω καν λουλούδια - στο νοσοκομείο ή στην κηδεία της. Μονάχα δυο-τρία σχόλια είχα αφήσει στο blog της, κυρίως για συμπαράσταση. Το ξέρω ότι δεν ήταν αρκετό. Αρκετό για τι πράγμα όμως; Για να την κρατήσω στη ζωή; Μακάρι να μπορούσα, όσο ηλίθιο και αλαζονικό κι αν ακούγεται αυτό. Κανένας μας όμως δε μπόρεσε να σώσει τελικά την Αμαλία.

Καλό ταξίδι γλυκιά μου, να είσαι σίγουρη ότι θα μας λείψεις.


Μην ξεχνάμε όμως ότι υπάρχουν πάρα πολλές άλλες Αμαλίες εκεί έξω. Που αγωνιούν να ξεπεράσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, χαμένες σε έναν κυκεώνα ανικανότητας, διαφθοράς και γραφειοκρατείας. Όπως υπάρχουν και οι γιαγιάδες μας και οι παππούδες μας που μπαινοβγαίνουν στα νοσοκομεία κάθε τρεις και λίγο. Ή οι γονείς μας κι εκείνη η εξέταση που δε λένε να κάνουνε, ή εμείς οι ίδιοι που ποτέ δεν προσέχουμε. Ή τα παιδιά μας. Περιμένουμε στους θαλάμους αναμονής πάντα με σκυμμένο κεφάλι. Αφημένοι στα χέρια της επιστήμης... Με το φακελλάκι έτοιμο στην τσέπη, την εσφαλμένη γνωμάτευση στο χέρι και την αρρώστια μέσα μας να μας κατατρώει ανενόχλητη. Πειραματόζωα φαρμακευτικών εταιρειών και κρατικών μεταρρυθμίσεων, καταναλωτές ασφαλιστικών καλύψεων, κορόιδα για ξεπουπούλιασμα, ψηφοφόροι.

Έχουμε πληρώσει για να μην είναι έτσι. Δικαιούμαστε να μην είναι έτσι. Το απαιτούμε. Για το γαμώτο έστω, επειδή αφορά κάτι που αν μη τι άλλο είναι πολύτιμο για όλους μας. Τη ζωή μας. Και φυσικά την υγεία μας, που είναι το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό κάθε φορά που κάνουμε μια ευχή. Για μας ή για αυτούς που αγαπάμε. "Στην υγειά μας!" λέμε και τσουγκρίζουμε τα ποτήρια ακόμα και με αγνώστους που γνωρίσαμε μόλις πριν από λίγο. Το εννοούμε στ' αλήθεια άραγε; Θέλω να πιστεύω πως ναι.

Στο τελευταίο δημοσίευμα της Αμαλίας, τα σχόλια έχουν ξεπεράσει ήδη τα 600. Αν δεν κάνω λάθος, σε ένα από αυτά ήταν ο Νίκος Στεργίου που έκανε την πρόταση για να γίνει η 1η Ιουνίου ημέρα αφιερωμένη στον αγώνα της Αμαλίας:

Ας γινει η 1η ιουνιου στις σελίδες ολων ΗΜΕΡΑ ΑΜΑΛΙΑΣ με συνθημα την τελευταια της επιθυμια "Να γίνουν εξαίρεση οι αλμπάνηδες ρε παιδια, όχι ο κανόνας..."

Είναι μια πρόταση που με βρίσκει απολύτως σύμφωνο.

Το ερώτημα λοιπόν κυρίες και κύριοι συνδικτυογράφοι είναι παλιό και γνωστό: "Και τώρα, τι είσαι διατεθειμένος να κάνεις;" Θα κλάψεις και θα την ξεχάσεις; Θα νιώσεις καλύτερος άνθρωπος αν της αφιερώσεις ένα post για να της ευχηθείς καλό ταξίδι; Ή μήπως θα εκτονώσεις την οργή σου τολμώντας να καταγγείλεις δημόσια όλους όσους θεωρείς υπεύθυνους για το θάνατο της Αμαλίας;

Την 1η Ιούνη λοιπόν. Ημέρα Παρασκευή.

Μπορούμε επιτέλους να συμμετάσχουμε ΟΛΟΙ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ σε μία μαζική κινητοποίηση για να επαναδιεκδικήσουμε τα αναφαίρετα δικαιώματα της ζωής και της αξιοπρέπειάς μας. Χωρίς φυσικά να εξαπολύσουμε κυνήγι μαγισσών εναντίον σύσσωμου του ιατρικού κλάδου (δεν είμαστε τηλεδικαστές κι ούτε σκοπεύουμε να γίνουμε ελπίζω) .

Δημοσιεύστε posts, στείλτε mail, πάρτε τηλέφωνα. Αν έχετε πρόσβαση σε έντυπα μέσα, γράψτε ένα άρθρο. Αν έχετε στοιχεία, στείλτε τα στον Εισαγγελέα ή στον Ιατρικό Σύλλογο. Πάρτε τηλέφωνα τον Υπουργό Υγείας μέχρι να μπλοκάρουν οι γραμμές του Υπουργείου. Αν είσαστε γιατρός, αρνηθείτε να πάρετε φακελλάκι - κι ας έχετε έξοδα να καλύψετε. Αν είσαστε ασθενής ή συγγενής ασθενή, αρνηθείτε να δώσετε φακελλάκι. Πείτε τους "το έδωσα στην Αμαλία". Κι αν σας ρωτήσουν ποια είναι η Αμαλία, πείτε τους. Κι αν έχει και καλό καιρό, βγείτε μετά έξω στο δρόμο να το φωνάξετε. Να φωνάξετε την τελευταία φράση που μας άφησε η Αμαλία Καλυβινού πριν φύγει:

"Να γίνουν εξαίρεση οι αλμπάνηδες ρε παιδια, όχι ο κανόνας..."

Καιρός να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε πια κάτι σ' αυτή τη χώρα.

38 σχόλια:

ion είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ion είπε...

Φοβόμουν πως δεν έχω δύναμη. πως κάποια πράγματα, κάποιες καταστάσεις δεν μπορώ, εγώ η "μικρή" να τα αγγίξω..πόσο μάλλον να τα επηρεάσω..Η τρέλα αυτή που επικρατεί στον χώρο της υγείας, με αποτέλεσμα τον χαμό της Αμαλίας αλλά και δεκάδων άλλων τέτοιων ψυχών με θύμωσε. Κατάλαβα μέσα απο όλη αυτή την ιστορία με τα blog πως ξέρεις κάτι; τελικά έχουμε δύναμη. Ο,τι κι αν κάποιοι ανεγκέφαλοι πολιτικοί και να λένε. Εχουμε δύναμη. Να κάνουμε έστω και κάτι μικρό. Κάτι. Είναι καιρός να γίνουμε δυνατή φωνή ενάντια σε όλη αυτή την ανεξέλεγκτη καθημερινή παράνοια. Να μιλήσουμε μια φορά για αυτό που πρέπει. Θέλω να μπορέσουμε. Εστω και λίγο..διαμόρφωσα μια φωτο (σαν μπανεράκι). αν θες ενσωμάτωσέ την εδώ που θα την βλέπουν περισσότεροι..καλημέρα helix

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δεν ξέρω αν συμφωνώ με την 1η Ιούνη. Ωστόσο, γράφω εδώ και ώρες σε σχόλια που θυμίζουν το χαμό της ότι υπάρχουν τόσες Αμαλίες, ότι τόσοι άνθρωποι χρήζουν τη βοήθειά μας. Πρέπει να βγούμε από το μικρόκοσμό μας και να δούμε πώς μπορούμε ατομικά και συλλογικά να τους βοηθήσουμε.

Helix Nebulae είπε...

@ion
Έχουμε δύναμη και πρέπει να μάθουμε να τη χρησιμοποιούμε. Δεν είμαι αφελής ώστε να πιστεύω ότι από τη μία μέρα στην άλλη θα αλλάξει κάτι σε μία ολόκληρη κοινωνία που νοσεί (δεν είναι μόνο οι γιατροί και τα νοσοσκομεία, είναι μια νοοτροπία στην οποία όλοι συμμετέχουμε). Ωστόσο αξίζει να ξεκινήσουμε μια κάποια προσπάθεια. Για κάτι που πιστεύω ότι όλοι λίγο-πολύ συμφωνούμε.

Για το μπανεράκι, νομίζω ότι είναι καλή ιδέα αλλά ίσως θέλει λίγο χρωματάκι για να ξεχωρίζουν καλύτερα τα γράμματα.

@δείμος του πολίτη
Αυτό που δεν κατάφεραν τόσες άλλες απόπειρες συλλογικής αντίδρασης μπορεί να το καταφέρει η συσσωρευμένη αγανάκτηση όλων μας για έναν άδικο χαμό - που δυστυχώς δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος. Η 1η Ιουνίου είναι μια ημέρα όπως όλες οι άλλες, που απλά μας δίνει χρόνο για να προετοιμαστούμε ώστε να ακουστεί η κραυγή μας όσο πιο δυνατά γίνεται. Να μάθουμε αν εξακολουθεί να νοιάζεται κανείς σ' αυτή τη χώρα.

ion είπε...

Να προσπαθήσουμε όσο μπορούμε.
οκ.Θα το αλλάξω λίγο..

elafini είπε...

εγώ πάντως το έβαλα στο δικό μου...σκεφτόμουν το blog της Αμαλίας..έρμαιο στα χέρια αυτών που θα θελήσουν να το εκμεταλλευτούν (ήδη είδα κάποια αισχρά spam), αλλά ταυτόχρονα δύναμη και κληρονομιά στα χέρια μας..εξάλλου ότι έκανε το έκανε τελικά για μας..μήπως ήρθε η ώρα να το στείλουμε μαζί με τις φωνές μας σε κάποια "κεφάλια" που μας "κυβερνούν"?δεν ξέρω πραγματικά τι θάθελε η Αμαλία αλλά νιώθω πως κάτι τέτοιο φωνάζει..καλημέρα

Helix Nebulae είπε...

@ion & elafini
Κανείς μας δε μπορεί να μιλήσει εξ ονόματος της Αμαλίας. Κανείς μας δε δικαιούται να παραστήσει τον μετά θάνατον τιμητή. Κάποιοι άνοιξαν ένα blog με τίτλο "Η Αμαλία ζει". Δε συμφωνώ με τέτοιες ενέργειες, όσο καλοπροαίρετες κι αν είναι. Η ουσία δεν είναι να λατρέψουμε μία μάρτυρα, αλλά να αποτρέψουμε την πιθανότητα να συμβεί κάτι ανάλογο ξανά.

Μπορούμε να στείλουμε ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις λοιπόν. Ότι δεν πρόκειται να ανεχτούμε άλλον εμπαιγμό. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε άλλη υποκρισία. Δεν είμαστε κρέατα προς πώληση, ούτε πορτοφόλια με πόδια. Είμαστε άνθρωποι, που - αν μη τι άλλο - υποτίθεται ότι δικαιούμαστε δωρεάν πρόνοια και περίθαλψη.

elafini είπε...

συμφωνώ απόλυτα..το είδα το νέο blog και μου φαίνεται απαράδεκτο, ακόμη κι αν οι προθέσεις είναι αγνές (απ'ότι είδα συμμετέχει και μια προσωπική φίλη της Αμαλίας)..αρχικά ήμουν και κατά της ημέρας..αλλά ίσως χρειάζεται για να ενωθούν οι φωνές μας..η Αμαλία είναι το έναυσμα και το blog της απόδειξη (αυτό εννοούσα)...όχι εικονοστάσι

ion είπε...

εφτιαξα το banner.
Πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που χάνουν το μέτρο..

Helix Nebulae είπε...

@elafini
Ό,τι και να κάνουμε δε μπορούμε να φέρουμε την Αμαλία πίσω. Ούτε έχει κανένα νόημα να της στήσουμε άγαλμα για να έρχονται οι κάθε λογής πολιτικάντηδες να βγάζουν λόγους.

@ion
Το έβαλα κι εγώ το banner όπως είδες. Ελπίζω να ακολουθήσουν κι άλλοι.

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικό το ποστ σας, εξαιρετικότερη η ιδέα σας. Μιά, καλοπροαίρετη, ένσταση όμως: γιατί in english το μπάνερ; ;-)

Helix Nebulae είπε...

Κώστα καλωσήρθες. Το banner το έφτιαξε η ion, και υποθέτω ότι είναι στα αγγλικά ώστε να γίνουμε διεθνώς ρόμπα και να ενημερώσουμε και τυχόν ομογενείς για την υπόθεση. Θα μπορούσε να βγει κι ένα ίδιο στα ελληνικά ίσως. Ή να φτιάξει κάποιος ένα άλλο. Κάθε προσφορά δεκτή :-)

Rodia είπε...

Ενας επεισοδιακός Ιούνιος μας περιμένει και δίνει το στίγμα του με την έναρξή του.
Σχετικά με το Αστρο της Αμαλίας, η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΦΩΝΗ της που υψώθηκε είναι αυτό που έδειξε πόση σημασία έχει αυτή η μοναδική φωνή, Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ στο διαδίκτυο. Στο παρά πέντε, στην κατάσταση που λέμε "δεν πάει άλλο!" τόλμησε να καταγγείλει με το ονοματεπώνυμό τους, καταπατητές όρκων και καταχραστές επαγγελμάτων -που λέγονταν παλιά "λειτουργήματα".

Κάποιο σχόλιο (θα ψάξω να το βρω) έγραφε στο περίπου: "..μίλα και θα είμαστε τα χέρια σου.. πέστα και θα είμαστε τα πόδια σου.." που δείχνει την ατολμία να καταγγελθούν τα στραβά της κοινωνίας μας.

Είναι ο φόβος που μας συγκρατεί;
..για μένα, δεν είμαι ακόμα σίγουρη τι φταίει.. Κάνω ό,τι μπορώ πάντως...

Helix Nebulae είπε...

@rodia
Δεν έχω κανένα δικαίωμα να ερμηνεύσω τις τελευταίες επιθυμίες της Αμαλίας, φαντάζομαι όμως ότι θα απογοητευόταν πάρα πολύ έτσι και μέναμε με σταυρωμένα χέρια.

Και στόμα έχουμε και μιλιά μπορούμε να αρθρώσουμε. Φτάνει πια η ξεφτίλα! Ας κάνουμε τουλάχιστον μια αρχή.

Ραντεβού την 1η Ιουνίου.

ion είπε...

λόγω banner ήδη έχω ακούσει αρκετά..φαίνεται πως η καθαρότητα των προθέσεων δεν γίνεται αντιληπτή.ας μείνουμε στα μηνύματα που θα στείλουμε όλοι την 1η Ιουνίου και ας αφήσουμε τις εικόνες..δεν ξέρω..πάντως θα κάνω ό,τι μπορώ σε όλα τα άλλα..

2Σx2 είπε...

Συμφωνώ ότι με λίγη ομαδική προσπάθεια ίσως καταφέρουμε κάτι.
Να πω πρώτα τις ενστάσεις μου:

1) Η Αμαλία δεν έχει ανάγκη να δημιουργηθούν γραφικά blogs μιλώντας εξ ονόματος της (όσο καλές ή αγνές κι αν είναι οι προθέσεις των δημιουργών τέτοιων blogs). Οι απόψεις της ακούστηκαν και παραμένουν διαθέσιμες για όλους μέσα από το fakellaki.

2) Είναι πολύ λεπτό το όριο ανάμεσα στην προσπάθεια να αναλάβουμε δράση και στο να γίνει η Αμαλία μάρτυρας. Δεν της αξίζει το δεύτερο, όμως ό,τι είναι δυνατόν πρέπει να το κάνουμε.

3) Ας μην κυνηγάμε φαντάσματα. Η κατάσταση του συστήματος υγείας δεν μπορεί να αλλάξει απο τη μία μέρα στην άλλη. Η Αμαλία δεν ήταν το τελευταίο θύμα δυστυχώς. Θα υπάρξουν κι άλλες τέτοιες περιπτώσεις - τα κυκλώματα δρουν ανεξέλεγκτα και κανείς μα κανείς δεν υπολογίζει τίποτα μπροστά στο να σώσει τον άνθρωπό του.

Απο 'κει και πέρα νομίζω ότι το θέμα είναι να μπορέσουμε να ακουστούμε. Με αξιοπρέπεια και χωρίς γραφικότητες, υπερβολές ή μοιρολόγια.
Ας δοκιμάσουμε την 1η Ιούνη να διαδώσουμε ένα μεγάλο "Φτάνει" στη σαθρότητα και τα οικονομικά συμφέροντα των εμπλεκομένων στο σύστημα υγείας.
Το ευτύχημα θα ήταν αν μπορούσαμε να κάνουμε αυτές τις φωνές να ακουστούν πέρα από το μικρόκοσμο των blogs.
Στα blogs κινούνται πολλοί οι οποίοι έχουν πρόσβαση σε ΜΜΕ. Αυτοί με τη στήριξη όλων μας ας βγάλουν το θέμα προς τα έξω να γινει γνωστό στην κοινή γνώμη. Καλώς ή κακώς η κοινότητα των bloggers δεν ξεπερνά τις 10000 άτομα ενώ, για να είμαστε ρεαλιστές, δεν είναι και εύκολο να οργανωθούν άτομα από αυτήν την κοινότητα. ΟΜΩΣ, ακομα κι αν αποδειχθούν μάταιες οι προσπάθειες μας, ακόμα κι αν ξέρουμε πως τίποτα ουσιαστικό δε θα αλλάξει πρέπει να προσπαθήσουμε με οδηγό τη θέληση για ζωή και το ψυχικό σθένος της Αμαλίας.
Πρώτο βήμα η εξάπλωση της προσπάθειας και η προώθηση της την 1η Ιούνη. Ενδεχομένως, με λίγη τύχη, τα πράγματα να μπουν σε ένα δρόμο μετά αν υπάρχει συμμετοχή. Γνώμονας να είναι πάντα ο σεβασμός της μνήμης αυτής της κοπέλας όμως!

pølsemannen είπε...

Αγαπητέ τζεντάι,

O γνωστός σχεδιαστής βλογοπαιγνίων 2Σx2 με κάλυψε πλήρως.

Το μπάνερ καλό είναι, αλλά ένεκα του γεγονότος ότι η πολλή αγγλικούρα μου κάθεται κάπως το βάφτισα ελληνορθόδοξο.

Φυσικά η κινητοποίηση δεν μπορεί να σταματήσει την 1-6-07. Θέλει πολύχρονο αγώνα για να φανεί κάποια διαφορά.

Helix Nebulae είπε...

@ion
Η εικόνα είναι σημαντική, κακά τα ψέματα. Έκανε μια ελληνική βερσιόν ο φίλτατος Pølsemannen, ίσως στην πορεία προκύψουν κι άλλα μπανεράκια. Θα τη βρούμε την άκρη. Το ζήτημα είναι να σχηματοποιηθούν κάπως οι σκέψεις και οι διεκδικήσεις μας ώστε να μη γίνουμε γραφικοί.

@2σx2
Ναι σε όλα. Απολύτως.

@pølsemannen
Θέλει πολλή δουλειά, πολλή υπομονή και δυστυχώς πολλούς νεκρούς μέχρι να αλλάξει αυτή η ελεεινή κατάσταση. Όπως είδες, το ελληνόφωνον μπάνερ σου αναρτήθηκε ήδη. Σ' ευχαριστώ που ασχολήθηκες.

Αλήθεια, εκεί πάνω στη Σουηδία έχετε φακελλάκια;

patsiouri είπε...

Και στο μπλόγκ της Άννα Μαρία παρακαλέσαμε όποιον μπλόγκερ έχει πρόσβαση στα ΜΜΕ να προωθήσει το θέμα, εγώ προτείνω και καμιά συλλογική επίσκεψη στα γιατρουδάκια, δέ θα τους κάνει κακό να γίνουν ρόμπα παντού...

Όσο για το μπλόγκ που λέτε δέν έχω πάρει είδηση τίποτα, αλλά ομολογώ πως κι εμένα δέ μου φαίνεται καλή ιδέα...

Helix Nebulae είπε...

@patsiouri
Αυτό που λες με τη "συλλογική επίσκεψη στα γιατρουδάκια" κινδυνεύει να εξελιχθεί σε ένα ανυπόστατο κυνήγι μαγισσών. Όσο εξοργισμένοι κι αν είμαστε για κάποια πράγματα, η λύση δεν είναι να μετατραπούμε σε τραμπούκους. Ακόμα κι αν διαθέτουμε αποδείξεις (που συνήθως δεν διαθέτουμε) δε μπορούμε απλά να πάμε στο ιατρείο κάποιου και να τον φτύσουμε στα μούτρα. Χάνουμε το δίκιο μας έτσι.

Helix Nebulae είπε...

ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ:

Για να ξεκαθαρίσω τη θέση μου, δεν προτείνω ούτε επώνυμες καταγγελίες χωρίς επαρκή στοιχεία ούτε προπηλακισμούς γιατρών και λοιπών αρμοδίων. Το θέμα δεν είναι να ξεκινήσουμε πογκρόμ εναντίον των γιατρών (γενικώς και αορίστως), ούτε καν να κατονομάσουμε αυτούς που ζητάνε φακελλάκι και να προσπαθήσουμε να τους κάνουμε ζημιά στην καριέρα (σιγά τη ζημιά που θα τους κάνουμε δηλαδή...)

Το θέμα είναι τα βαθύτερα αίτια που οδηγούν μια ολόκληρη κοινωνία να συμπεριφέρεται πελατειακά και συνωμοτικά. Το φακελλάκι των γιατρών και οι τραγικές συνέπειες της ανεπάρκειας σωστής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης είναι μόνον η αφορμή. Μία από τις πολλές κορυφές του παγόβουνου. Κάτω από το νερό βρισκόμαστε εμείς, τα 9/10 ενός παγόβουνου που λιώνει γιατί ακολούθησε λάθος πορεία. Και πνιγόμαστε.

Η απόπειρα συλλογικής κινητοποίησης με αίτημα να μην υπάρξει άλλη νεκρή Αμαλία λόγω απληστίας των καταπατητών ενός ιερού όρκου, είναι μόνον η αρχή. Με αφορμή κάτι που μας ενώνει ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ. Να δούμε αν μπορούμε να ακουστούμε - όχι εμείς οι bloggers ή κάποια κλίκα τους, αλλά οι πολίτες αυτής της χώρας. Οι ενεργοί πολίτες, που νοιάζονται και διεκδικούν ένα καλύτερο και πιο δίκαιο μέλλον γι'αυτούς και τα παιδιά τους. Εμείς που επιλέγουμε να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας (μέσω internet ή όχι) και να συσπειρωθούμε για έναν κοινό σκοπό. Κι ας διαφωνούμε στον τρόπο ή στην ιδεολογία, στο θρήσκευμα ή στην αγαπημένη ποδοσφαιρική ομάδα...

Αν δεν πιέσουμε, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Αν δεν συνεχίσουμε να πιέζουμε, η κατάντια δε θα αργήσει να επανέλθει. Όπως ξέρετε, 100% αποτελεσματικό φάρμακο για τον καρκίνο δεν υπάρχει. Το ίδιο ισχύει και σε κοινωνικό επίπεδο. Τουλάχιστον αντί να λουφάζουμε και να τσακωνόμαστε, ας ψάξουμε όλοι μαζί να βρούμε το φάρμακο. Γιατί σ' αυτή την περίπτωση οι ασθενείς είμαστε εμείς...

2Σx2 είπε...

Helix, έτσι είναι όπως τα λες αλλά ανάμεσα στο τι ισχύει και στο τι γίνεται υπάρχει μεγάλη διαφορά. Το "φακελλάκι" με την ευρεία έννοια είναι εντυπωμένο στη φιλοσοφία του Έλληνα είτε ως ένδειξη ευγνωμοσύνης είτε ακόμη, ακόμη ως ψήγμα ραγιαδισμού. Αυτή η φιλοσοφία κληροδοτείται από γενιά σε γενιά. Προσεγγίζοντας το θέμα απο κοινωνιολογική άποψη θεωρώ ως μια καλή αρχή το να μπορούσαμε να αντισταθούμε όταν βρεθούμε στην ανάγκη τους. Εννοώ να μην επιδιώξουμε να λαδώσουμε για να κινήσουμε τα γρανάζια τους. Αλλά, ξέρω και από προσωπικά βιώματα ότι στην ώρα της ανάγκης όλοι προσπαθούν να κάνουν το παν. Η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί από 2 μεριές.

1) Οι γιατροί, και ιδιαίτερα όσοι δουλεύουν σε δημόσια νοσοκομεία να ανταμοίβονται καλύτερα από το κράτος ώστε να μη φτάνουν κι αυτοί σε κατάσταση ανοσίας. Όταν νιώθεις πως κάποιος (το κράτος) δεν αναγνωρίζει το έργο σου είναι πολύ πιο εύκολο να υποκύψεις σε χρηματισμό ή να φέρεσαι με απάθεια ανταποδίδοντας με αυτόν τον τρόπο την κρατική αδιαφορία. Και σε καμία περίπτωση δεν είναι όλοι οι γιατροί έτσι, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι αφιερωμένοι στην επιστήμη τους, ιδεαλιστές και άψογοι απιστήμονες. Ας μην τσουβαλιάζουμε όλο τον κλάδο. Όμως, αν οποιοσδήποτε έχει αποδεικτικά στοιχεία εναντίον κάποιου γιατρού οφείλει να τα δημοσιοποιεί.

2) Συνυπεύθυνοι είμαστε και όλοι έμεις που σκύβουμε το κεφάλι και κάνουμε ό,τι μας ζητηθεί. Ο απλός κόσμος ποτέ δεν συνειδητοποιεί τη δύναμή του. Ασκώντας τα νόμιμα δικαιώματά μας, απειλώντας όποιον μας ζητήσει φακελλάκι, απαιτώντας ίση μεταχείριση. Εδώ όμως μπαίνει ένα ζήτημα προσωπικής ηθικής του κανενός γιατί καλά τα λόγια αλλά στη δύσκολη στιγμή ο καθένας θα κοιτάξει να βοηθησεί με κάθε τρόπο και όχι να το παίξει άμεμπτος. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η αντίσταση στον πειρασμό του χρηματισμού θα είναι κάθε φορά και μια μεγάλη νίκη. Για να ισχύσει κάτι τέτοιο όμως θα πρέπει το σύστημα υγείας να μην κάνει διακρίσεις, να αντιμετωπίζει κάθε ασθενή με τον ίδιο τρόπο και όχι με βάση το βάθος της τσέπης του.

Δε θα ξεχάσω ποτέ στο νοσοκομείο Σωτηρία όταν νοσηλευόταν ο πατέρας μου με όγκο στον πνεύμονα έναν άνθρωπο που σε μια κουβέντα που είχαμε μου είπε πως είναι καρκινοπαθής και χρειάζεται άμεσα επέμβαση και περιμένει δύο ολόκληρες εβδομάδες για να του εγκρίνουν απο το νοσοκομείο να κάνει σκιαγραφήματα και αξονικές προκειμένου να δρομολογηθεί η περίπτωση του. Δε ξέρω ποιοι έχουν περάσει κάποιες μέρες σε νοσοκομείο για ανάλογα περιστατικά αλλά όσοι έχει τύχει να το κάνουν είμαι σίγουρος πως θα έφριξαν με αυτά που θα έβλεπαν να συμβαίνουν γύρω τους.

Είμαι αισιόδοξος ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει αλλά θέλει προσπάθεια και πρώτα από όλα απο το ίδιο το κράτος. Όλοι, όμως, ως πολιτες πρέπει να συντελούμε στη γενικότερη βελτίωση. Αυτό θα γίνει με τη στάση μας και σίγουρα όχι με τραμπουκισμούς, ακατάσχετες κατηγορίες και αόριστα κατηγορώ.

Helix Nebulae είπε...

2σx2,
προσλαμβάνεσαι :-)

Rodia είπε...

~~ 2Σx2, όλα σωστά όσα γράφεις, μόνο που το φακελλάκι δεν το ζητούν οι χαμηλόμισθοι γιατροί...

~~ Helix Nebulae, ωραίο θα ήταν να ανεβάσει καθένας από μια μαρτυρία την 1η Ιουνίου, αφιερωμένο στη μνήμη της, με παραπομπή στο μπλογκ της Αμαλίας...

SPY είπε...

Αυτές οι ενέργειες δυστυχώς έχουν να κάνουν με την ελληνική νοοτροπία.
Όταν ο Έλληνας έχει μεγάλη ανάγκη, ανεξέλεγκτα και με μεγάλη αφέλεια, δίνει ότι έχει και δεν έχει πέφτοντας θύμα εκμετάλευσης.

Στη θρησκεία κάνει τάματα στο εικόνισμα της Παναγιάς της Τήνου για σωθεί, τα οποία τάματα γεμίζουν τις τσέπες των παπάδων.
Στα νοσοκομεία δίνει φακελάκια στους γιατρούς για να τον σώσουν, τα οποία φακελάκια γεμίζουν τις τσέπες των ίδιων των γιατρών.

Και λέω με μεγάλη αφέλεια διότι ο Έλληνας δεν μπαίνει στον κόπο να σκεφτεί, ότι στην περίπτωση της θρησκείας -βάσει δόγματος- δεν σώζεται κανείς με τα τάματα άλλα με τη προσευχή (έτσι λένε) και στην περίπτωση των νοσοκομείων δεν μπαίνει στον κόπο να σκεφτεί, ότι οι ικανότητες του γιατρού δεν αυξάνονται στην περίπτωση που αυτός φακελωθεί.

Και εδώ φυσικά ταιριάζει η βαρετή και χιλιοειπωμένη ρήση: Είναι ζήτημα Παιδείας


Σχετικά με την πρωτοβουλία του Helix, ασφαλώς και την υποστηρίζω. Αν αποφασιστεί κάποια εκστρατεία, εγώ θα είμαι παρόν.

Αν δεν φωνάξουμε δεν αλλάζει τίποτα. Έστω και λίγο να ακουστούμε, έστω και μια συζήτηση από υψηλά ιστάμενους να γίνει εξαιτίας της αντίδρασής μας θεωρείται επιτυχία.

Τουλάχιστον θα έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας που προσπαθήσαμε για κάτι και δεν κάτσαμε με σταυρωμένα χέρια.

Helix Nebulae είπε...

@Ροδιά
Δεν είναι κακή ιδέα. Θα μπορούσε να είναι μία από τις επιλογές δράσης για όσους ενδιαφέρονται. Έφτιαξα και καινούργιο banner. Θα το ανεβάσω αύριο κάποια στιγμή να το συζητήσουμε. Ανοιχτά. Όλοι.

@Spy
Υπάρχουν πολλές δυνατότητες, αρκεί να είμαστε πρώτα απ' όλα οργανωμένοι σωστά. Και αρκεί να βοηθήσουν όλοι. Προτείνετε δράσεις παιδιά. Πέρα από posts, bulk & chain mails, τηλέφωνα σε υπουργεία, κλπ. Πάντοτε μέσα στα πλαίσια των νόμων. Ένα γιαούρτωμα π.χ. δε θα βοηθήσει στο να βελτιωθεί η κατάσταση της υγείας στην Ελλάδα.

Κάποιος να ψάξει να βρει τι προβλέπει η νόμοθεσία, ενώ κάποιος άλλος μπορεί να μάθει και να μας πει ποιοί είναι οι καθ΄ύλην αρμόδιοι φορείς για να καταγγείλεις παράνομο χρηματισμό ιατρών. Χρειαζόμαστε επίσης μερικούς γιατρούς με το μέρος μας. Που να ξέρουν να μας εξηγήσουν πέντε πράγματα. Χρειαζόμαστε πρόσβαση στα Μέσα, αν και θα έρθουν αυτοί να μας βρούνε έτσι και γίνει ντόρος. Και το κυριότερο, χρειαζόμαστε διάρκεια. Να μην ξεχαστεί. Ούτε να μείνουμε εκεί και να επαναπαυτούμε ότι κάναμε το χρέος μας.

2Σx2 είπε...

@rodia: Ούτε το αρνούνται όμως. Και εδώ είναι που σφάλουμε. Σκέψου τη γέννηση ενός παιδιού και θυμήσου πόσοι πήραν λεφτά "για το καλό". Πήραν λεφτά για κάτι για το οποίο ήδη πληρώνονται. Και δεν ξέρω κανέναν που να τα αρνήθηκε. Κι αν αυτό μπορεί να θεωρηθεί αποδεκτό στο πλαίσιο της χαράς των γονέων σκέψου τους νοσοκόμους ή τους τραυματιοφορείς και την άνεση με την οποία βάζουν στην τσέπη ό,τι τους προσφερθεί.
Η κατάσταση μου φέρνει στο νου το "Δαχτυλίδι του Γύγη". Όποιος έχει τη δύναμη θα τη χρησιμοποιήσει. Μόνο που εμείς τους δίνουμε τη δύναμη με τη συμπεριφορά μας. Και όσο πιο μεγάλη είναι η δύναμη του καθενός τόσο πιο αλόγιστα τη χρησιμοποιεί - σε αυτό έχεις απόλυτο δίκιο, ο μεγαλογιατρός έχει λιγότερες αναστολές απο τον γιατρουδάκο αλλά κάποτε είχε υπάρξει γιατρουδάκος και τον κάναμε μάγκα με τις "ενδείξεις ευγνωμοσύνης" μας.
Πλέον είναι σαν άγραφος νόμος.

Aphrodite είπε...

Αυτό που με μουρλαίνει στην όλη ιστορία είναι ότι ακόμη και οι κακοί επαγγελματίες/λειτουργοί γιατροί, που ατιμάζουν τον Ορκο τους και βιάζουν την Αποστολή τους προς ίδιον όφελος, μιλούν από θέση ισχύος... Το έχω γράψει και στο ένα μπλογκ μου, όπου τις τελευταίες μέρες, το μυαλό μου και κατά συνέπεια και τα ποστς μου κινούνται συνεχώς γύρω από την Αμαλία...

Θέση Ισχύος...

Κι ακόμη κι αν έχει κανείς να τα σκάσει σε ιδιωτικά νοσοκομεία, αυτό που λένε όλοι οι γιατροί εκεί, είναι το πόσο σέβονται την πείρα που αποκτούν οι του ΕΣΥ, με τόσες χιλιάδες περιστατικά που αντιμετωπίζουν... Πέραν χρηματισμού και ηθικής, chances are ότι θα μάθουν στου Κασίδη το κεφάλι και θα κάνουν απίστευτα δύσκολες διαγνώσεις...

You can't beat that!!!

Τεσπα, μου τη σπάει να το ανάγουμε τσουβαλιαστά σε Τριανταφυλλοπουλέικο, κι επικεντρώνομαι στην ουσία: όλοι μαζί ό,τι μπορούμε, κι από κει και πέρα κι ο καθένας με το μάθημα της Αμαλίας ζωγραφισμένο αντίστροφα στο κούτελο, πώς διαβάζεις το Ambulance ανάποδα στον καθρέφτη? Ε, έτσι...

Το μήνυμα εκεί, να το βλέπουμε στον καθρέφτη όταν πλενόμαστε κάθε μέρα για το υπόλοιπο της ζωής μας, γιατί βγαίνουμε από το σπίτι μας και δεν ξερουμε ποτέ τι θα μας βρει, ή τι θα συμβεί, ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν περιμένουμε κακή εξέλιξη στην υγεία τη δική μας ή των δικών μας...

Και κάτι που δεν είπαμε ακόμη, μη λέμε μόνο τα αρνητικά... να τιμούμε όσους δεν το δέχονται το φακελλάκι και να μιλάμε για την Αμαλία και το πόσο μας εξόργισε, και να τους μεταλαμπαδεύουμε το μήνυμά της... Μια και τόσοι και τόσοι βρίσκονται και θα βρίσκονται στη θέση της και δεν έχουν παρά εμάς να μαλλιάσει η γλώσσα μας...

Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

Aphrodite είπε...

YΓ- και κάτι ακόμα, χωρίς να θέλω να κάνω κατάχρηση του χώρου, περί του μπλογκ που έφτιαξαν οι φίλοι της Αμαλίας:

Κανείς δεν μπορεί να υπαγορεύσει στον άλλον πώς θα διοχετεύσει τον πόνο του, ειδικά όταν είναι τόσο μεγάλος, τόσο φρέσκος και τόσο άμεσος. Είναι υπόθεση των ψυχραιμότερων από μας να φροντίσουν το "δια ταύτα", γιατί οι οικείοι έχουν και να επουλώσουν με τον τρόπο τους τις πληγές τους. Η ζωή έχει τον τρόπο να τους φέρνει στο "δια ταύτα" και να το ενδυναμώνουν, αλλά ίσως όχι αμέσως. Μη μιλάμε για καπήλευση, όταν το συναίσθημα αναβλύζει.

Ενωμένοι, δεν είπαμε?

Helix Nebulae είπε...

@2σx2
Και οι άγραφοι νόμοι κάποτε σπάνε...

@Aphrodite
Καλωσόρισες και μην ανησυχείς για την "κατάχρηση του χώρου". Σαφώς πρέπει να αποφύγουμε τη νοοτροπία των "τηλεδικαστών" που διαπομπεύουν πρόσωπα και θεσμούς μόνο και μόνο για να αυξήσουν την τηλεθέαση των εκπομπών τους. Ναι, υπάρχουν γιατροί που δεν χρηματίζονται παράνομα, και ακόμα κι αυτοί που παίρνουν φακελλάκι σε κάποιες περιπτώσεις έχουν λόγους που το κάνουν.

Όσον αφορά την απόπειρα κάποιων να στήσουν ένα "ηλεκτρονικό εικονοστάσι" για την Αμαλία, δεν θεωρώ ότι το κάνουν συνειδητά με σκοπό να καπηλευτούν την τραγωδία της. Πιστεύω όμως ότι κινούνται σε λάθος δρόμο. Συμφωνώ ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Χωρίς εγωισμούς.

elafini είπε...

καλημέρα σε όλους...όλη την ημέρα χθες αναρωτιόμουν για τους τρόπους δράσης..μετά βλέπω στις ειδήσεις την τραγική ιστορία με τους εκδρομείς στον Λούσιο και τις ευθύνες των υποτιθέμενων γραφείων "οργανωμένης περιπέτειας", τους διαιτολόγους-μαϊμούδες που αλωνίζουν και θερίζουν κοσμάκη με τη συνεργασία αλμπάνηδων γιατρών..κι αυτά ήταν τα θέματα της μισής εβδομάδας που πέρασε...κι αναρωτιέμαι..για ποιό θέμα να πρωτοφωνάξεις όταν πλέον δε λειτουργεί τίποτα;νιώθω πως είμαστε κλεισμένοι σε ένα τεράστιο καβούκι και φωνάζουμε τις ανησυχίες μας...ποιός μας ακούει όμως με το να δείχνουμε απλά πως τιμούμε τη μνήμη της Αμαλίας?σε κάποια blogs είδα πως έχουν αναρτήσει τα ονόματα των γιατρών..κι αυτό σταγόνα στον ωκεανό είναι..5-6 ονόματα είναι...οι υπόλοιποι που βρίσκονται?χρειάζονται δραστικές λύσεις για να απαλλαγούμε από το καβούκι..ναι στη συλλογική κίνηση της 1ης Ιουνίου αλλά σε συνδυασμό και με άλλους τρόπους δημοσιοποίησης (εξάλλου η πλειοψηφία του κόσμου κινείται εκτός ηλεκτρονικού δικτύου)

στο μυαλό μου έχει μείνει ο τίτλος του τελευταίου ποστ της "τα 15' του Γουόρχολ να αφήσουν βάση"

καλημέρα

pølsemannen είπε...

@ Τζεντάι

Κάθε κοινωνία έχει το δικό της ποσοστό σε κρούσματα αλμπανοσύνης, κλικαδορισμού, αναξιοκρατίας, νεποτισμού, διαφθοράς και φακελακίων...

Το θέμα είναι ότι η Ελλάδα σπάει τα κοντέρ...

Το "μπαξίς" έχει γίνει αυγοτάραχο με την ψυχή του μέσου Έλληνα που αισθάνεται υποχρεωμένος να δωροδοκήσει για τα πάντα ακόμα και αν κάτι τέτοιο δεν χρειάζεται.

Και κάτι ευτράπελο:

Ναι, στην Σουηδία οι πάστορες π.χ. παίρνουν "φακελάκι” στους γάμους (συνήθως 1000-3000 κορώνες / 110- 330 €).

Βέβαια επειδή οι προτεσταντικές εκκλησίες δεν είναι πολύ χλιδάτες, με μεγάλους πολυελαίους κλπ. το πολύ-πολύ να απαιτήσει κανείς να παίξει ο οργανοπαίκτης καμιά ροκιά στο εκκλησιαστικό όργανο...

Helix Nebulae είπε...

@elafini
Στο καινούργιο post που ανέβασα παραθέτω κάποιους τρόπους δημοσιοποίησης (πέρα από κείμενα σε blogs). Κατά τ' άλλα, συμφωνώ ότι είναι απογοητευτική η εικόνα της κοινωνίας μας, αλλά δεν πρέπει να είμαστε ηττοπαθείς. Από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε.

@pølsemannen
Να ξεκινήσουμε εκστρατεία για τους Σουηδούς πάστορες που τα παίρνουν:-ΡΡΡ

Μέχρι τότε όμως, καλό είναι να πολεμήσουμε αυτή την αρρωστημένη νοοτροπία της δωροδοκίας στην Ελλάδα. Μία νοοτροπία που συνδυάζει τα χειρότερα στοιχεία του δυτικού καπιταλισμού με τα χειρότερα στοιχεία του ανατολίτικου ραγιαδισμού...

Ανώνυμος είπε...

Re paidia entaksei pos kanete etsi? oute i proti einai oute i teleutaia. kanete les kai pate na sikosete ta labara me to en touto nika. coolarete

Helix Nebulae είπε...

@ανώνυμο
Δε νομίζω πως έχει κανείς μας αυταπάτες ότι μπορεί να αλλάξει την κατάσταση μέσα σε μια μέρα. Ούτε πάει κανείς να οργανώσει επανάσταση ή κάτι παρόμοιο. Από την άλλη, ο στρουθοκαμηλισμός και ο ωχαδερφισμός δεν οδηγούν σίγουρα πουθενά, οπότε καλά κάνουμε και αντιδρούμε.

ci είπε...

Helix πάρα πολλά με βρίσκουν σύμφωνη, ειδικά ότι ο ωχαδερφισμός δεν είναι λύση αλλά και ότι πολύ σωστά τονίζεις, δεν είναι το θέμα να πετάξουμε 5-6 ονόματα γιατρών.
Εμένα μού αρκεί να ξεκουνηθούμε, για αρχή.

Rodia είπε...

~~ 2σχ2, και οι δάσκαλοι (καθε βαθμιδας) πρέπει να αμείβονται καλύτερα, και οι δικαστές, και και και...
Η χώρα μας είναι χώρα της αρπαχτής επειδή το κράτος (η καθε κυβερνηση δλδ) πιστεύει ότι "ο έλληνας είναι καπάτσος και όλο και βρίσκει τρόπους να τα φέρει βόλτα" και οι αμοιβές μένουν κολλημένες...
Το ότι η συμπεριφορά του Κράτους προς τον Πολίτη τον έχει φέρει σε αυτό το σημείο, δεν το εξετάζει κανείς.. δεν προβληματίζει κανένα.

industrialdaisies είπε...

Νομίζω ότι έχουμε μπει σε διαδικασία γόνιμου διαλόγου κι αυτό είναι καλό. Ίσως η απαισιοδοξία που επιδεικνύω ως άτομο να μην με αφήνει να δω το περαιτέρω αποτέλεσμα, αυτό όμως ποτέ δεν με έκανε να πιστεύω ότι δεν πρέπει ή δεν έχει αξία το να παλεύεις.

Η Αμαλία πλέον έχει περάσει, συν τοις άλλοις, σε ένα συμβολικό επίπεδο για εμάς. Συμφωνώ ότι δεν πρέπει να γίνει μάρτυρας και κάποια πράγματα που διάβασα και θεωρώ ότι ήταν ακραία (στο blog της κυρίως) δεν νομίζω πως την τιμούν.

Εάν συγκροτημένα και σωστά περάσουμε το μήνυμά μας για αρχή, νομίζω πως ήδη κάτι θα έχει ξεκινήσει. Το μετά την πρώτη Ιουνίου είναι το τρομακτικό, το πόσοι και πώς θα συνεχίσουν να καταγγέλουν. Δεν είδα ποτέ να αλλάζει το σύστημα υγείας ή η παιδεία φερ' ειπείν από τις καταγγελίες (στις πορείες ήμασταν 40.000 φοιτητές που καταγγέλαμε κι όμως το θέμα αντιμετωπίστηκε εντελώς διαφορετικά από μια ολόκληρη κοινωνία). Αν, όμως, σταματήσουμε να δείχνουμε ακόμα κι αυτό, ότι αντιλαμβανόμαστε και αντιστεκόμαστε, τότε πλέον τίποτα δεν θα έχει νόημα.

Αυτά τα λίγα από εμένα. Αν χρειαστείτε βοήθεια σε μεταφράσεις κειμένων σε αγγλικά ή γαλλικά, Έλικα ξέρεις το mail για να με βρεις. Όσο για τα υπόλοιπα, νομίζω οι αγνές προθέσεις και η αποφυγή ακραιοτήτων κάτι θα βγάλουν για αρχή...

Καλημέρα!