9 Απρ 2007

Έκκληση συμμετοχής σε συλλογική προσπάθεια

Χρόνια πολλά σε όλους και όλες και καλωσορίσατε από τις διακοπές σας (όσοι φύγατε). Σας εύχομαι ανάσταση ψυχική και σωματική και καλή χώνεψη από το πασχαλιάτικο φαγοπότι.

Επανέρχομαι στο θέμα που αναπτύχθηκε στα προηγούμενα δημοσιεύματα μου, δηλαδή στην εξερεύνηση των δυνατοτήτων κάποιας μορφής συλλογικότητας μεταξύ των ελληνόφωνων δικτυογράφων (bloggers), καθώς και στην ανάγκη δημιουργίας ενός πολυσυλλεκτικού
site που θα εκφράζει την ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία και θα προωθεί τυχόν πρωτοβουλίες για κινητοποιήσεις. Έχουν ήδη γίνει πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις με μεγάλη συμμετοχή και σοβαρά επιχειρήματα, τα οποία μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά στα σχόλια των δύο προηγούμενων posts. Εννοείται πως μπορείτε ακόμα να προσθέσετε τα δικά σας σχόλια και να μοιραστείτε τις σκέψεις σας πάνω στο θέμα.


Συνεχίζω την πρωτοβουλία, παρά το γεγονός ότι υποσχέθηκα να παραδώσω τη σκυτάλη της συζήτησης σε όποιον εθελοντή προσφερόταν. Ξεκαθαρίζω για άλλη μια φορά ότι δεν σκοπεύω ούτε να καπελώσω κανέναν ούτε να παραστήσω τον αρχηγό. Τέτοιες προσπάθειες έχουν ελπίδες επιτυχίας μόνον εάν υπάρξει ανιδιοτελής και μαζική συμμετοχή.

Θα σας παρακαλούσα πριν απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις (όσοι από εσάς θέλετε φυσικά), να ρίξετε μια ματιά στη συζήτηση που έχει προηγηθεί για να σχηματίσετε καλύτερη άποψη. Επίσης, θα παρακαλούσα όσους ενδιαφέρονται, να φιλοξενήσουν στην δική τους σελίδα το παρακάτω ερωτηματολόγιο και να μου στείλουν με σχόλιο ή
e-mail ειδοποίηση για να συγκεντρώσω τα αποτελέσματα μέχρι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Πιστεύω ότι είναι μια υπόθεση που αφορά λίγο-πολύ όλους μας και ότι μόνον αν υπάρχει διαδραστική και ευρεία συμμετοχή μπορούμε να μιλάμε για συλλογικότητα και όχι απλά για ομαδικότητα. Να προσθέσω μόνο ότι το ερωτηματολόγιο είναι κάπως αυθαίρετο, αφού δεν είμαι κοινωνιολόγος ή κάτι παρόμοιο για να μπορώ να συντάξω κάτι καλύτερο.
Ελπίζω πάντως ότι θα καταφέρει να προσφέρει μια ιδέα για τις απόψεις και τις τάσεις που επικρατούν σήμερα στα blogs πάνω στο ζήτημα.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΚΤΥΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑΣ


1. Μπορεί το
internet να καταφέρει κάποτε να παρέμβει αποτελεσματικά στην κοινωνία;

Α. Σαφώς. Είναι το μέσο που θα φέρει μια παγκόσμια ηλεκτρονική δημοκρατία νέου τύπου και οριζόντιας δομής. Στο μέλλον θα αποκαλείται «η 5η Εξουσία».
Β. Έχει κάποιες δυνατότητες συσπείρωσης και δράσης, που περιορίζονται όμως σε ένα ελάχιστο ποσοστό του πληθυσμού που έχει πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες. Μπορεί να συμβάλλει μόνο, κι αυτό σε ένα μικρό βαθμό.
Γ. Είμαι απαισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε ποτέ να ξεπεράσουμε τα εμπόδια των παραδοσιακών κέντρων εξουσίας και των ΜΜΕ χωρίς να ξεπουληθούμε σ’ αυτά.
Δ. Δεν είμαστε με τα καλά μας. Μερικοί κολλημένοι με το
internet ευτυχώς δεν μπορούν να καταφέρουν τίποτα ιδιαίτερο πέρα από το να γελοιοποιηθούν.

2. Πιστεύετε ότι υπάρχει ανάγκη για συλλογική δράση στον κόσμο των
blogs;

Α. Απολύτως, μόνο ενωμένοι μπορούμε να δυναμώσουμε τη φωνή μας και να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την κοινωνία μας προς το καλύτερο.
Β. Θετικό ακούγεται το να μπορούμε να βρούμε ομοϊδεάτες και να φτιάξουμε ομάδες που θα πραγματοποιήσουν κινητοποιήσεις για έναν κοινό σκοπό, αλλά μέχρι εκεί.
Γ. Όχι και τόσο, δεν είμαστε ούτε πολιτικοί, ούτε συνδικαλιστές, ούτε επαναστάτες. Όποιος θέλει μπορεί να δοκιμάσει να κάνει κάτι μόνος του.
Δ. Καθόλου, όσοι ασχολούνται με τέτοια είναι ψώνια που κατά βάθος διψάνε για αναγνώριση και εξουσία.

3. Υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί ένα διαδικτυακό κέντρο ενημέρωσης και συλλογικής πρωτοβουλίας που θα παραμείνει ανεξάρτητο;

Α. Ασφαλώς. Είναι απλά στο χέρι μας να διαφυλάξουμε την ανεξαρτησία του, αρκεί να είμαστε ανιδιοτελείς και ανοιχτόμυαλοι.
Β. Δύσκολα θα αποφύγουμε να καπελωθούμε από
συγκεκριμένη ιδεολογία και πρόσωπα, αλλά ίσως είναι προσωρινά εφικτό εφόσον υπάρξει μαζική συμμετοχή.
Γ. Αργά ή γρήγορα ένα τέτοιο εγχείρημα θα μετατραπεί σε φερέφωνο
πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων, διαφορετικά θα καταρρεύσει σαν πύργος της Βαβέλ.
Δ. Το πολύ-πολύ να αποτελέσει άλλο ένα ομαδικό
blog κάποιων βαρεμένων που νομίζουν ότι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο γράφοντας αμπελοφιλοσοφίες.

4. Τι κατεύθυνση πιστεύετε ότι πρέπει να πάρει η μορφή ενός συλλογικού
site ώστε να ενώνει τη μεγαλύτερη δυνατή μερίδα των ελληνόφωνων bloggers;

Α. Ένα αντιεξουσιαστικό κέντρο επιχειρήσεων που θα οργανώνει κινητοποιήσεις και συλλογικές δράσεις (π.χ. διαμαρτυρίες, συλλογή υπογραφών, διαδηλώσεις, κλπ).
Β. Ένα αμιγώς πολιτικό βήμα που θα φιλοξενεί άρθρα δημοφιλών
bloggers του ευρύτερου προοδευτικού χώρου και σχόλια (κάτι σαν πολιτικό «φιλοξενείο»).
Γ. Ένα ουδέτερο πολυσυλλεκτικό
site ανοιχτό σε όλους, που θα συγκεντρώνει πληροφορίες και links προς όλα τα blogs που δημοσιεύουν απόψεις και ειδήσεις σχετικά με θέματα πολιτικής, θρησκείας, κοινωνίας κλπ. (κάτι μεταξύ aggregator και ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας).
Δ. Τίποτα από τα παραπάνω. Φαντάζομαι κάτι εντελώς διαφορετικό ή πιστεύω ότι είναι αδύνατον να συσπειρωθούν παραπάνω από καμιά δεκαριά
bloggers χωρίς να καταλήξουν να φαγωθούν μεταξύ τους.

5. Ποιοί πιστεύετε ότι θα έπρεπε να αναλάβουν να στήσουν ένα τέτοιο εγχείρημα;

Α. Όλοι μαζί, ξεκινώντας ένα
site που θα μοιάζει με πρόγραμμα ανοιχτού κώδικα.
Β. Μόνον όσοι διαθέτουν τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις και αποδεδειγμένη πολιτική προϋπηρεσία. Οι υπόλοιποι μπορούν να συνεισφέρουν στην πορεία.
Γ. Μία μικρή ομάδα αδιαφιλονίκητα δημοφιλών
bloggers, που θα συνενώσει πολλούς (αλλά όχι όλους) με τη δύναμη του λόγου και των ξεκάθαρων ιδεολογικών τους απόψεων.
Δ. Μου είναι αδιανόητο να αποδεχτώ οποιονδήποτε άλλον εκτός από μένα. Θα το ξεκινήσω μόνος μου και όσοι θέλετε μπορείτε να με ακολουθήσετε.

6. Θα θέλατε να συμμετάσχετε και να συνεισφέρετε σε ένα είδος
blog portal με κοινωνικοπολιτικό προσανατολισμό;

Α. Πολύ, αρκεί να με εκφράζει και να μην επιχειρεί να με καπελώσει.
Β. Αρκετά, αν και έχω επιφυλάξεις για τη χρησιμότητα του.
Γ. Λίγο. Έχω πιο σοβαρά πράγματα να ασχοληθώ και φοβάμαι μη μπλέξω με δικαστήρια.
Δ. Καθόλου, πιστεύω ότι πίσω από τέτοιες πρωτοβουλίες κρύβονται μικροπολιτικά συμφέροντα και επίδοξοι δικτάτορες.

7. Προτείνετε
για το site μία ονομασία που πιστεύετε ότι θα εκφράζει καλύτερα τους στόχους του και θα συνενώνει μία ευρεία κοινότητα bloggers (και όχι μόνον).



Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας και τη συμμετοχή σας.

13 σχόλια:

Helix Nebulae είπε...

Ας κάνω την αρχή σαν καλός οικοδεσπότης:

1Β, 2Α, 3Β, 4Γ, 5Α, 6Α.

Όσο για το 7: "Ελεύθερο Βήμα" ή "Ελεύθεροι Δικτυογράφοι" (στην πορεία ελπίζω να βρω κάτι καλύτερο).

Μη φοβάστε να απαντήσετε. Δε θα σας φακελώσω... :)

spallantzas είπε...

1. Κάπου μεταξύ Α και Β είμαι
2. Α
3. Α
4. Γ
5. μεταξύ Α και Γ
6. Α
7. blogportal.gr

Κάποιες παραπάνω σκέψεις μου και εδώ : http://thelonapo.blogspot.com/2007/04/10-2007.html

αμμος είπε...

Φίλε ΕΛικα, χρόνια πολλά. Ελπίζω να μην παρεξηγηθείς με το σχόλιό μου, αλλά το ερωτηματολόγιο σου έχει κάποια προβλήματα, με βασικότερο ότι κατά τη γνώμη μου κατευθύνει προς τις απαντήσεις Α-Γ (στις απαντήσεις Δ χρησιμοποιείς πολύ αργκό και χιούμορ, με πιθανό αποτέλεσμα να διαβάζονται ως λιγότερο σοβαρές). Θα σου πρότεινα να το δουλέψεις λίγο ακόμα, ίσως και με τη βοήθεια της Μάγιας που είναι επικοινωνιολόγος και έχει κάποια πείρα στα ερωτηματολόγια.
Πρόσεξε, η ιδέα σου είναι πολύ καλή και έχεις αξιοποιήσει πολύ καλά στις ερωτήσεις σου τη συζήτηση που προηγήθηκε. Εφόσον θέλεις όμως να διαγράψεις ένα πεδίο, έστω και ερασιτεχνικά, πρέπει να το κάνεις με έναν τρόπο που να σου δίνει ακριβείς πληροφορίες.

Ανώνυμος είπε...

Σπεύδω :
1)Α. Σαφώς πρόκειται για νέα εξουσία, δημοκρατικής υπόστασης με πολίτες που δεν επιθυμούν όμως να ψηφίζουν . Στο blogging πιστεύω επιβεβαιώνεται δια της εξαίρεσης το ρητό του Σωκράτη αν δεν κάνω λάθος "ζωή χωρίς έλεγχο δεν έχει αξία"
2)Εύχομαι το Α και αναγνωρίζω επί του παρόντος το Δ.
3)Ακόμα και το Δ θα ήταν μία γενναία αρχή.
4)Γ.
5)Γ.
6)Α και Β
7)Να περιέχει την λέξη "Θέση" (Thesis)
Χρόνια Πολλά σε όλους

Helix Nebulae είπε...

@stefan
Σ' ευχαριστώ για την απάντηση και τα αλλεπάλληλα λινκς στο blog σου. Δεν σχολιάζω την απάντηση σου, περιμένοντας να δω τι ανταπόκριση θα υπάρξει από άλλους για να βγάλω κάποια συμπεράσματα (ή τουλάχιστον να προσπαθήσω).

@αμμος
Φίλε Έρημε, καθόλου δεν παρεξηγούμαι από τις συμβουλές σου. Από την άλλη μεριά, ομολογώ πως δε με ενδιαφέρει τόσο να κάνω μια σφαιρική κι επιστημονική έρευνα, όσο να βολιδοσκοπήσω τις τάσεις όσων συμφωνούν να γίνει κάποιο βήμα. Τα περισσότερα Δ είναι γραμμένα έτσι ώστε να απενοχοποιήσουν με λίγο χιούμορ την άρνηση που περιέχουν. Ίσως αυτό βοηθάει, ίσως και όχι. Θα ήθελα πάντως να μάθω τις δικές σου απαντήσεις στο παρόν ερωτηματολόγιο.

@vouts
Χαίρομαι για τις επεξηγήσεις που κάνεις στις απαντήσεις σου. Όντως, πολλές φορές αυτά που ονειρευόμαστε και αυτά που πραγματικά συμβαίνουν γύρω μας τα χωρίζει τεράστια διαφορά.

αμμος είπε...

Έβαλα μερικές από τις απαντήσεις σου στο μίξερ, για να σου προτέινω και κάποιες ενδιάμεσες κατηγορίες.

1. Α/Β Είναι ένα μέσο που μπορεί να συνεισφέρει σε μια δημοκρατία νέου τύπου και οριζόντιας δομής, καθώς δίνει αρκετές δυνατότητες συσπείρωσης και δράσης

2 Α/Β. Θετικό ακούγεται, ενωμένοι μπορούμε να δυναμώσουμε τη φωνή μας και να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την κοινωνία μας προς το καλύτερο, αλλά με συγκεκριμένες κινητοποιήσεις για έναν κοινό σκοπό.

3 Α/Β Θα είναι σχετικά δύσκολο να διαφυλάξουμε την ανεξαρτησία του, για αυτό πρέπει να είμαστε ανιδιοτελείς και ανοιχτόμυαλοι αλλά και να υπάρξει μαζική συμμετοχή.

4 Β/Γ Ένα πολιτικό βήμα που θα φιλοξενεί άρθρα bloggers του ευρύτερου προοδευτικού χώρου και σχόλια (κάτι σαν πολιτικό «φιλοξενείο») αλλά και ένα
πολυσυλλεκτικό site ανοιχτό σε όλους, που θα συγκεντρώνει πληροφορίες και links προς όλα τα blogs που δημοσιεύουν απόψεις και ειδήσεις σχετικά με θέματα πολιτικής, θρησκείας, κοινωνίας κλπ.

5 Α

6 Α/Β Α. Αρκετά, αν και έχω επιφυλάξεις για τη χρησιμότητα του, αρκεί να με εκφράζει και να μην επιχειρεί να με καπελώσει.

7. Bloglessia populi (Μπλογκλησσία του Δήμου) Προφανώς αστειεύομαι.

elafini είπε...


2Γ(για άλλους λόγους όμως, όπως για το ότι είναι δύσκολο να υπάρχει συλλογικότητα)




7 BloggersTalk

Ελπίζω να γεμίσατε μπαταρίες μετά το Πάσχα ;)

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ως κλασσικός ερωτηματολόγος κι εγώ έχω λίγο πρόβλημα. προτιμώ να απαντήσω με ένα υπέρδιπλο σεντόνι, γιατί βρίσκω τα κενά που κι εσύ λίγο ή πολύ επισημαίνεις. Την θέση μου την ξέρεις. Αν δεν είχα κατακτήσει το "Δείμο του πολίτη" θα τον πρότεινα, αλλά σε πρόλαβα. Το νόημα πρέπει να είναι νομίζω κάπου εκεί κοντά. Πλάκα-πλάκα η άμμος αγγίζει το σκεπτικό μου. Δεν προχωρώ ως αυτο-λογοκρισία στο σεντόνιασμα.

Ανώνυμος είπε...

1 - anamesa sto A kai to B kapu i apadisi.

2 - to idio. an kai ta blogs einai polydiastata. ok, ena meros tus mporei na afora ti syllogiki drasi, efoson dimiurguntai omades me koina endiaferonta, pepoi8hseis kai ideologies mesa apo auta.

3 - B

4 - a, b, c.

5 - opioi endiaferontai gia tetoies kiniseis. mia fora pantos eixa proteinei ena blog syllogiko - mi politiko, mono me elaxistes proektaseis - kai oloi skeftontan pws 8elune na exune ton "prosopiko xoro" tus kai de proxorise.

6 - pros to paron oxi, gia prosopikus logus, alla 8a me endiefere na parakolu8isw / stirixw a8oryba tin poreia tu an symfono me tin ideologia kai sto mellon blepume.

Rodia είπε...

Το μόνο που βλέπω ως δυνατότητα είναι το 5Α, δεδομένης της σημασίας που δίνω στην κινητικότητα της ατομικής έκφρασης σκέψεων και ιδεών.
Για μένα (γνώμη μου) αυτό είναι το σημαντικότερο, πολύ πιο σημαντικό από τη δημιουργία μιας ακόμα στατικής ομάδας. Οταν έχω κάτι να γράψω, θα το γράψω. Οταν κάτι με εμπνεύσει, θα συμμετάσχω. Οταν κάτι τι με ενοχλήσει, θα το πολεμήσω.
Με δυο λόγια, επειδή δεν νομίζω πως μπορούν οι ανθρώπινες σκέψεις και τάσεις να συμπίπτουν διαρκώς και αενάως, και επειδή την ελευθερία σύνταξης (συμπόρευσης) με αυτό που με εκφράζει κάθε στιγμή τη θεωρώ πολύ σημαντική κατάκτηση, υποθέτω ότι δεν μπορώ να δεσμευτώ κάτω από μια μόνιμη στέγη -για τούτο μάλλον δεν έχω και ιδιόκτητο σπίτι!:-ΡΡ

..κάτι ανέβασα το μεσημέρι, αν θες ρίξε μια ματιά..

:-))

Ανώνυμος είπε...

Εμένα πολύ μ'αρέσουν τα ερωτηματολόγια!!!

1)Α (το ίντερνετ γενικότερα, όχι τα μπλογκς)
2)Β (βρίσκω ότι το α και το β, έχουν την ίδια κατεύθυνση. Το "μέχρι που?" μπορεί να απαντηθεί σε μία ερώτηση ανοιχτού τύπου)
3)Β
4)Γ
5)Δ (χαχαχαχα) μάλλον Α, αλλά δε με καλύπτουν απόλυτα οι απαντήσεις. Ίσως να χρειαστεί μια καλύτερη οργάνωση. Πώς θα κάνουμε κάτι όλοι? Θα μπλοκάρει ο αντμινιστρέιτορ... Κάποιος τεχνικός επιτέλους να μας δώσει μια ιδέα?????!!!!
6)Α
7)την ανατροπή και την αναλαμπή(που ταιριάζει κιόλας, τα'χει πιάσει ο Θέμελης... Πάντως να αποφύγουμε λέξεις πολιτικά στιγματισμένες όπως: Φωνή, κίνηση, κίνημα, δίκτυο κτλ κτλ.
Ίσως κάτι που να περιλαμβάνει την έννοια της ελευθερίας, αλλά όχι "ανεξάρτητο"... Xmmmm... Χρειαζόμαστε meeting!

μαραδό είπε...

1α,2α,3α,4α και β,5α,6α ,7 το ονομα εχει την μικρότερη σημασία αλλα ας είναι κάτι απο το Α !

Helix Nebulae είπε...

Σας ευχαριστώ που μπήκατε στον κόπο να απαντήσετε το (καθόλου) επιστημονικό μου ερωτηματολόγιο. Κυρίως, σας ευχαριστώ που μπαίνετε στον κόπο να σκεφτείτε πάνω στο θέμα και να προτείνετε ιδέες.

Μακάρι να είχα τις τεχνικές γνώσεις και το χρόνο ώστε να ξεκινήσω ένα site και να σας προσκαλέσω όλους να συμμετάσχετε. Μακάρι να είχα την απαιτούμενη εμπειρία - τόσο στo blogging όσο και στον πολιτική - ώστε να ξέρω τον τρόπο για να στηθεί μια τέτοια προσπάθεια και να επιβιώσει. Δεν είμαι παρά ένας ακόμα νεόκοπος και ενθουσιώδης δικτυογράφος όμως, με πολύ προσωπικά κριτήρια και απόψεις. Κι όπως έχω ήδη γράψει, δεν έχω απαντήσεις. Γι' αυτό και προτιμώ να πιστεύω ότι απλά προσέφερα λίγη τροφή για σκέψη ώστε κάποιοι άλλοι να προχωρήσουν σε δράση και ίσως όταν φτιάξουν μια καλή πρόταση να μου κάνουν την τιμή να με προσκαλέσουν κι εμένα. Τίποτα παραπάνω.

Αναγνωρίζω ότι τα προβλήματα είναι πολλά, ότι κάτι πρέπει να γίνει, ότι είναι δύσκολο να βρεθεί μια φόρμουλα αποδεκτή από την πλειοψηφία, ότι θέλει κόπο κι επιμονή για να μην παραμένει ο καθένας από εμάς κλεισμένος στο μικρό προσωπικό του σύμπαν. Ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξει μια καλή προσπάθεια συσπείρωσης των δικτυογράφων σε ένα κοινό πολιτικοκοινωνικό στέκι, όποια κι αν είναι η ονομασία ή η ακριβής φύση του.

Εύχομαι καλό κουράγιο σε όποιους αναλάβουν να συνεχίσουν μια τέτοια πρωτοβουλία και δηλώνω ότι έχω όλη τη διάθεση να τους στηρίξω με κάθε τρόπο.

Σας ευχαριστώ και πάλι :)