16 Μαρ 2007

Μην τρελαθούμε και τελείως

Υπήρχε κάποτε μια εποχή που το Χόλιγουντ δεν έβγαζε μόνο κονσερβοποιημένες αηδίες κατά παραγγελία των γραβατωμένων marketing managers των μεγάλων στούντιο. Υπήρχε κάποτε μία εποχή γενικότερης αμφισβήτησης όπου ακόμα και η ίδια η βιομηχανία του υπερθεάματος τολμούσε να προσλάβει ένα νέο σκηνοθέτη από το «σιδηρούν παραπέτασμα» για να δοκιμάσει να πει κάτι διαφορετικό. Υπήρχε μια εποχή όπου το να πάρει μία ταινία τα τέσσερα μεγάλα βραβεία Όσκαρ δεν σήμαινε κατ’ ανάγκην ότι πρόκειται για σοβαροφανή πατάτα. Δυστυχώς αυτή η εποχή έχει πια περάσει και μάλλον θα αργήσει να ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο.

Ταινία νούμερο 4 (από 7):

Στη Φωλιά του Κούκου (One Flew Over the Cuckoo’s Nest, 1975, dir: Milos Forman)

Ένας μικροκακοποιός (Jack Nicholson) παριστάνει τον τρελό, καταφέρνοντας να αποφύγει τη φυλάκιση και να εισαχθεί σε ένα ψυχιατρικό ίδρυμα. Εκεί θα δεθεί συναισθηματικά με τους ασθενείς και θα τους αντιμετωπίσει χωρίς προκαταλήψεις, βοηθώντας τους να ανακτήσουν τη χαμένη αξιοπρέπεια τους. Γρήγορα όμως θα έρθει σε σύγκρουση με την προϊσταμένη νοσοκόμα (Louise Fletcher), η οποία δεν θέλει να δει την καταπιεστική της κυριαρχία να αμφισβητείται. Το στοίχημα της πολυπόθητης απόδρασης δίνει τη θέση του στην ανάγκη για εξέγερση ενάντια σε ένα στείρο και υποκριτικό κατεστημένο, που κλειδώνει τη διαφορετικότητα πίσω από κάγκελα και τιμωρεί την ελευθερία του πνεύματος με ηλεκτροσόκ. Βυθίζοντας τον θεατή στον σκοτεινό και κλειστοφοβικό κόσμο της ψυχικής παρέκκλισης, ο Τσέχος σκηνοθέτης Milos Forman προσθέτει σκόρπιες κωμικές πινελιές για να εικονογραφήσει μία μοναδική αλληγορία για το αδυσώπητο πρόσωπο της υπέρμετρης συντήρησης και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Βασισμένη στο μυθιστόρημα του Κen Kesey (το οποίο έχει μεταφερθεί με επιτυχία και στο θέατρο), η «Φωλιά του Κούκου» είναι μία ταινία που επαναπροσδιορίζει τα όρια ανάμεσα στη λογική και την τρέλα, σπάει τα στερεότυπα για την ψυχική ασθένεια και κλείνει με ένα υπέροχα αισιόδοξο και ταυτόχρονα δραματικό φινάλε. Η ελευθερία είναι στο χέρι μας, αρκεί να βρεθεί κάποιος να μας κάνει να το πιστέψουμε.

13 σχόλια:

Helix Nebulae είπε...

Προσέξτε στη δεύτερη φωτογραφία τον νέο και άσημο τότε Danny De Vito, καθώς και τον Brad Duriff, ο οποίος σχεδόν κλέβει την παράσταση με ένα εκπληκτικό ρεσιτάλ ερμηνείας. Στο βάθος, ο μεγαλόσωμος Ινδιάνος που είναι όλα τα λεφτά στην ταινία.

ellinida είπε...

Εκπληκτική.

o kairos είπε...

Τελειωσε η ταινια και εμεινα με ανοιχτο το στομα στη θεση μου για κανενα δεκαλεπτο.

Helix Nebulae είπε...

@ellinida
Όντως :-) Καλωσήρθες.

@kairos
και πάλι καλά να λες...

Sardonian είπε...

"Η ελευθερία είναι στο χέρι μας, αρκεί να βρεθεί κάποιος να μας κάνει να το πιστέψουμε" Βρίθει ερμηνειών η φράση σας. Το matrix κατεβαίνει στη διαδήλωση κι ημείς αναμένουμε έναν που παριστάνει τον τρελό να μας αναγκάσει να ανακτήσουμε την χαμένη μας αξιοπρέπεια ενώ τα ηλεκτροσόκ της εποχής μας αφήνουν πλέον ανεπηρέαστους. Ίσως φταίει βέβαια κάποια γονιδιακή λοβοτομή, αλλά τι ξέρω εγώ; Ένα ζαβό blogger-ιδιο είμαι μόνο και δεν θέλω να γίνω τίποτε άλλο. Άλλωστε νοιώθω τόση μεγάλη ασφάλεια με την προϊσταμένη δίπλα μου..[Κερδίζετε κι εσείς επάξια μία θέση στο πάνθεον "ποιος φταίει για τα κουσούρια του sardonian"] Την καλησπέρα μου:-)

Helix Nebulae είπε...

@sardonian
Απελθέτω απ' εμού το πάνθεον τούτο. Δε φταίω καλά-καλά για τα δικά μου κουσούρια (ω, ναι, έχω κι εγώ - και πολλά μάλιστα), θα φταίω και για των άλλων;

Zaphod είπε...

great movie man!

Ανώνυμος είπε...

Θα συμφωνήσω με τους από πάνω! Και δε είναι η μόνη ταινία του Φόρμαν που ξεχωρίζει! Πρόσφατα είδα το Ragtime, μ' άρεσε επίσης πάρα πολύ!
(άσχετο)Γνωρίζεις τίποτα για την τελευταία του ταινία; Θα βγεί στους κινηματογράφους;
(Αντιπρόταση δεν έχει σήμερα, η τανία δεν έχει αντίπαλο, και εξάλου νυστάζω!). 'νύχτααα!

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν, με χώσανε κι εμένα στο παιχνίδι αυτό, αλλά καθώς δεν είχα χρόνο, τα πρώτα που μου'ρθαν στο μυαλό, ήταν κάτι κουλτουριαρέικα που μου'χουν γίνει κακό τσιμπούρι στο λαιμό. Τί να πω! Πρέπει να μου έχουν ψεκάσει τη συνείδηση... Στηρίζομαι σε σένα, που είσαι άνθρωπος σοβαρός και το έχεις πάρει ζεστά: ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΟΝ LUC SKYWALKER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
May the force be with you dear Helix!

Helix Nebulae είπε...

@zaphod
πάει, αμερικανοποιήθηκες και συ και μου γράφεις σχόλια στα ξένα :-ΡΡΡΡ

@dentovrisko
Ragtime, Amadeus, Valmont, Larry Flint... Αξίζει να δεις και δύο από τις ταινίες που είχε κάνει στην (τότε) Τσεχοσλοβακία: "Οι Έρωτες μιας Ξανθιάς" (όχι, δεν είναι τσόντα), και "Ο Χορός των Πυροσβεστών" (άπαιχτη σάτιρα). Βρες τα :-)

@Maya
Υποψιάζομαι ότι η ανορθογραφία στο "Luc" αντί για το σωστό "Luke" είναι σκόπιμη και υπαινίσσεται αυτόν το υποχθόνιο καλικατζαραίο των ψεκασμένων κουλτουριαραίων, τον Γάλλο (μπλιάχ!) σκηνοθέτη Jean-Luc Godard. Πάπα της nouvelle vague, που έκανε ριζοσπαστικές τομές στην ιστορία του κινηματογράφου με τις τολμηρές του σκηνοθετικές αποφάσεις και τις αιρετικές του θεωρητικές προσεγγίσεις. Όχι, δεν πρόκειται να γράψω γι' αυτόν :-ΡΡΡ

Όσο για το σκέλος "skywalker", πίσω έχει η αχλάδα την ουρά ;-)

Rodia είπε...

Ολα ωραία και οι περιγραφές και οι βυθομετρήσεις. Στέκομαι σε κάτι τι τυπικο: Μπορείς να ελέγξεις την html των κειμένων αυτού του post και του αφιερώματος στον Πολίτη Κέην, καθώς και του τελευταίου, ώστε να εξαφανιστούν τα παρεισφρύσαντα σύμβολα (!--[if !supportEmptyParas]--)

Χαλάν τη μόστρα όταν μπαίνει κάποιος με ΙΕ ή OPERA

:-)) o FIREFOX φταίει...

Helix Nebulae είπε...

@ροδιά
Ευχαριστώ για την πληροφορία. Νομίζω ότι το διόρθωσα το πρόβλημα (υπήρχε και σε παλαιότερα κείμενα). Η Φλεγόμενη Αλεπού μια χαρά κάνει τη δουλειά της. Ο Εξερευνητής του Bill Gates φταίει, που θέλει ειδική μεταχείριση. Δεν ξέρω τι βλέπει όποιος έχει το νέο Ι.Ε. ή το Opera. Παρακαλώ ενημερώστε με για τυχόν προβλήματα (και πείτε μου και τι πρέπει να κάνω γιατί είμαι ψιλοάσχετος με τέτοια πράγματα). Και πάλι ευχαριστώ :-)

Ανώνυμος είπε...

Όχι καλέ μου Έλικα. Κατεβάζω τα μούτρα και λέω ότι η ανορθογραφία, είναι προϊόν της καταραμένης επαφής μου με τους φραγκοβελζεβούλ(ς) και του απροκάλυπτου ψεκασμού!Μέχρι και τον Luke έγραψα λάθος... Αλήθεια τον επικεφαλή τους master Yoga δεν τον έλεγαν??? :-ΡΡ