4 Απρ 2007

Η εξέγερση των μπλόγκερς

Έγραψα το προηγούμενο post εντελώς αυθόρμητα. Σχεδόν απερίσκεπτα. Εξίσου αυθόρμητα προσκάλεσα με copy-paste σχόλιο αρκετούς bloggers να συμμετάσχουν σε μια συζήτηση που αφορά τις νέες μορφές συλλογικότητας μέσω διαδικτύου. Άφησα πολλούς από έξω και τους παρακαλώ να με συγχωρήσουν γι' αυτό. Ήταν απλά αδύνατον να τους καλέσω όλους και θεώρησα ότι όσοι ενδιαφέρονταν να εκφράσουν άποψη σε έναν τέτοιο διάλογο θα το μάθαιναν εγκαίρως ούτως ή άλλως. Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Όχι μόνον στον αριθμό των σχολίων και των επισκεπτών, αλλά κυρίως στο υψηλό επίπεδο του διαλόγου. Ούτε τσακωθήκαμε, ούτε ειρωνευτήκαμε ο ένας τα επιχειρήματα του άλλου, ούτε τίποτα. Αντιθέτως, νομίζω ότι καταφέραμε να θέσουμε μερικές βάσεις για τη συνέχιση αυτής της κουβέντας, που προσωπικά νιώθω ότι είναι ακόμα στο ξεκίνημα της. Στη συζήτηση σχολίασαν οι:

elafini, dimos dimitriou, alagrecque, a.f.marx, maya, marado, δείμος του πολίτη, δε μασάμε ρε, rodia, old boy, homelessmontresor, cyrusgeo, π, tyharpastos, the motorcycle boy, nemertes, pascal, αμμος, μαύρος γάτος, o erwtas pernaei ap' to stomaxi, kerasia, λ:ηρ, zaphod, klearchos, ημίαιμος, silvia okaliova, τίποτα.

Τους ευχαριστώ θερμά όλους και εύχομαι να συνεχιστεί αυτός ο διάλογος σε κάποιο άλλο blog σύντομα.

Μου ζητήθηκε να κλείσω αυτή τη συζήτηση με το παρόν post και να συμπυκνώσω το περιεχόμενο όσων ειπώθηκαν. Προτιμώ απλά να καταθέσω τα εντελώς προσωπικά μου συμπεράσματα, θεωρώντας ότι μία απόπειρα συμπύκνωσης ενέχει τον κίνδυνο διαστρέβλωσης όσων γράφτηκαν. Δεν θα ήθελα να συμβεί κάτι τέτοιο προφανώς.

Κατατέθηκαν πολλές και διαφορετικές απόψεις, από γόνιμους προβληματισμούς για τη φύση του μέσου μέχρι ενθουσιώδεις προτροπές για ανάληψη συλλογικής δράσης που θα παρέμβει δυναμικά στην κοινωνία. Πολλοί υπήρξαν σκεπτικιστές, έως και απαισιόδοξοι για το κατά πόσο μπορεί να υπάρξει συσπείρωση ετερόκλητων προσωπικοτήτων και πολιτικών πεποιθήσεων σε κάτι που θα μπορούσε να ονομαστεί "συλλογικότητα", "αγώνας" ή ακόμα και "κίνημα". Πραγματικά, δε νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει κάτι παραπάνω από απλή ομαδικότητα σε οποιοδήποτε είδος κοινής πολιτικής δράσης. Λίγοι ή περισσότεροι ομοϊδεάτες που συναποφασίζουν να γράψουν ένα κοινό post ή να φιλοξενήσουν ένα κοινό banner και τίποτα παραπάνω. Στο κάτω-κάτω, δεν είμαστε ούτε επαγγελματίες πολιτικοί, ούτε επίδοξοι επαναστάτες ώστε να οραματιζόμαστε μία μαζική "εξέγερση των bloggers". Εναντίον τίνος; Υπέρ ποιάς ιδεολογίας; Με τι θέσεις; Εξυπηρετώντας τι είδους συμφέροντα; Ακούγεται αστείο και μόνο που το συζητάμε. Άσε που όλοι θα θέλουν να παίξουν τον Σπάρτακο...

Ζούμε σε μία χώρα όπου - παρά τα χιλιάδες στραβά της - όποιος θέλει μπορεί να ιδρύσει πολιτικό κόμμα ή ακόμα και καινούργια θρησκεία, να προσπαθήσει να προσηλυτίσει οπαδούς ή να φτιάξει ιστοσελίδες γεμάτες μανιφέστα και δόγματα. Επίσης, όποιος θέλει έχει κάθε δικαίωμα να ξεκινήσει συλλογές υπογραφών, να διαμαρτυρηθεί για κάτι, ακόμα και να διαδηλώσει - εικονικά ή μη. Σε κάποιες από αυτές τις προσπάθειες μπορεί να θελήσω να συμμετάσχω κι εγώ, εφόσον συμφωνώ με τις θέσεις που εκφράζουν και με τον τρόπο που επιλέγουν για να παρέμβουν στο ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο. Σε κάποιες άλλες όχι.

Από την άλλη μεριά, ζούμε σε μία χώρα όπου οι παραδοσιακές ιδεολογίες έχουν χάσει μεγάλο μέρος της απήχησης που κάποτε απολάμβαναν, όπου τα πολιτικά κόμματα αντιμετωπίζονται με καχυποψία από ολοένα αυξανόμενη μερίδα πολιτών, όπου τα μέσα μαζικής εξημέρωσης αποπροσανατολίζουν αντί να προάγουν την ελεύθερη επικοινωνία. Το θαυμαστό νέο μέσο και οι υποσχόμενες εξελίξεις του μπορεί να κάνουν τη διαφορά. Άνθρωποι όπως μερικοί bloggers, που νοιάζονται για τα προβλήματα του κόσμου και διαθέτουν δύναμη στο λόγο τους, μπορούν να επηρεάσουν συνειδήσεις ή να ασκήσουν πιέσεις στην όποια εξουσία. Αυτό που λείπει κατά τη γνώμη μου είναι ένα ελεύθερο και ουδέτερο βήμα από όπου θα μπορούσαμε να ενημερωθούμε για όλες αυτές τις κινητοποιήσεις.

Δεν εννοώ άλλο ένα ομαδικό blog - ούτως ή άλλως είναι αδύνατον να υπάρξει ένα και μοναδικό που θα εκφράζει την πλειοψηφία όσων θα μπορούσαν έστω να χαρακτηριστούν "προοδευτικοί" (ό,τι και να σημαίνει αυτός ο όρος). Ούτε μπορεί να υπάρξει κάποιο είδος εικονικού κοινοβουλίου, παρά μόνο σαν κατάφωρη κοροϊδία των δημοκρατικών θεσμών. Προσανατολίζομαι περισσότερο προς ένα είδος "χειροκίνητου aggregator", δηλαδή ένα πολυσυλλεκτικό και ουδέτερο site με πολιτικοποιημένα αντανακλαστικά, όπου δεκάδες εθελοντές bloggers θα παραθέτουν σύντομα δημοσιεύματα για το πού συζητιέται τι στη μπλογκόσφαιρα. Θέλει ας πούμε κάποιος να ενημερωθεί για τις απόψεις σχετικά με το άρθρο 16 ή τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά; Θα μπορεί να εντοπίζει εύκολα ένα κείμενο που θα τον παραπέμψει στα κυριότερα σχετικά links - προς blogs και όχι μόνο. Ή κάποιος άλλος θέλει να ξεκινήσει μια εκστρατεία διαμαρτυρίας για περιβαλλοντικά θέματα ή για να πιέσει ένα υπουργό σε παραίτηση. Αντί να αρκεστεί στην περιορισμένη επισκεψιμότητα του προσωπικού του blog, θα αποκτήσει πρόσβαση σε ένα μέρος όπου θα μπορεί να αναρτήσει το banner του με την ελπίδα ανεύρεσης συμμάχων. Με λίγα λόγια, κάτι σαν αυτό που κάνει ήδη συχνά ο αγαπητός Allou Fun Marx, απλά σε μεγαλύτερη κλίμακα. Ένα τέτοιο εγχείρημα έχει σαφώς δημοσιογραφικό χαρακτήρα και απαιτεί χρόνο, κόπο και κυρίως ανιδιοτέλεια. Φυσικά, δεν είναι παρά μία ιδέα στα σκαριά, που μου ήρθε συνθέτοντας στοιχεία από τις διαφορετικές σκέψεις που αποτυπώθηκαν στη συζήτηση του τελευταίου post.

Περιμένω τα σχόλια σας και προσκαλώ όποιον ενδιαφέρεται, να φιλοξενήσει έναν ανάλογο διάλογο στο δικό του blog ή να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός site σαν αυτό που περιγράφω παραπάνω. Εγώ δεν έχω ούτε τον χρόνο, ούτε τις απαραίτητες γνώσεις για να επιβλέψω οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια. Προς το παρόν λέω να ηρεμήσω για λίγο και σιγά-σιγά θα επανέλθω στις προσωπικές μου εμμονές ετοιμάζοντας ένα μεγαλεπήβολο πασχαλινό δημοσίευμα. Σας ευχαριστώ όλους για τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον.

29 σχόλια:

αμμος είπε...

Η συγκεκριμένη σου πρόταση με βρίσκει σύμφωνο και θα μπορούσα να βοηθήσω, αναλαμβάνοντας την παρακολούθηση μιας θεματικής. Επειδή όμως είμαι σχετικά νέος στη μπλογκόσφαιρα σε σχέση με άλλους/ες που μπορεί να ενδιαφέρονται θεωρώ ότι ένα κάλεσμα από τη μεριά μου θα ήταν κάπως αναποτελεσματικό. Θα πεεριμένω και τα υπόλοιπα σχόλια.

Παρεμπιπτόντως μια χαρά σου βγήκε το κείμενο, παίρνεις υπόψη σου όλες τις τοποθετήσεις, αλλά καταθέτεις γνώμη ως Helix.

cyrus είπε...

Παραμένω σκεπτικιστής στο θέμα, αλλά σε ευχαριστώ για την πρωτοβουλία και για το ύφος σου.

Και το κείμενο αυτό είναι πολύ καλό, όντως.

Helix Nebulae είπε...

Ευχαριστώ παιδιά, ήθελα μόνο να προσθέσω ότι δεν έβαλα link στους συνομιλητές γιατί αρκεί κανείς να διαβάσει τα σχόλια του προηγούμενου post για να οδηγηθεί στις σελίδες τους. Μην κατηγορηθώ κιόλας για "μπλογκο-προαγωγός" ;-)

Όσον αφορά το site, συζητάμε όλοι (όσοι) μαζί όποτε θέλετε το όνομα και την εσωτερική διακόσμηση και μπαίνω κι εγώ, με την προϋπόθεση ότι θα είναι κάτι σαν πρόγραμμα "ανοιχτού κώδικα", δηλαδή για να συνεισφέρει κάποιος θα αρκεί να είναι αποδεδειγμένα blogger και να μην ειδικεύεται σε hate-posts. Από τη στιγμή που δεν θα διατυπώνονται στο ίδιο το site συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις αλλά απλά θα υπάρχουν παραπομπές προς αυτές, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα λογοκρισίας, κυρίαρχης ιδεολογίας κλπ. Να δούμε βέβαια και τι πρόκειται να γίνει με τη δίκη Τσιπρόπουλου. Εφόσον τη γλυτώσει ο άνθρωπος (πράγμα που εύχομαι) θα λειτουργήσει η υπόθεση σαν δεδικασμένο που θα μας προστατεύει.

o kairos είπε...

Ενα απολυτως εντιμο κειμενο,ενος εντιμου συμπολιτη.Αυτο χρειαζεται η blogoσφαιρα,αλλα και η αληθοσφαιρα περισσοτερο απο ο,τιδηποτε αλλο.Οι blogers ,συνολικα,μπορουν να συσπειρωθουν μονο σε ενα πραγμα.Αυτο που τους καθοριζει.Το blogging.Ας δουμε λοιπον ποια ειναι τα ορια του blogging,ποια τα προβληματα,ποια τα αιτηματα,ποια τα ζητουμενα,ποιες οι αναγκες.Γιατι υπαρχουν νομικα κενα,κενα λειτουργιας,κενα παροχης,κενα ασφαλειας.Αλλα,οσο πιο πολυ παει κανεις να το βαλει σε φορμα,τοσο πιο πολυ του βαζει φραγμους και νομους και κανονες.Και βαζει και ξενους,εκτος blogoσφαιρας, να καθοριζουν τους κανονες μεσα στη blogoσφαιρα.Εδω ,οπως παντα,παιρνει κανεις μια ζυγαρια.Και ζυγιζει τι εχει να χασει και τι εχει να κερδισει.Δεν ειναι απλο το θεμα.Ευχαριστως να μοιραστω τις σκεψεις σου.

elafini είπε...

μετά την καταιγίδα έρχεται ένα ωραίο κείμενο όπως αυτό..μακάρι να βρεθεί μια φόρμουλα ή ένας δούρειος ίππος κι εγώ όπου μπορώ θα λέω τη μου γνώμη..εξάλλου όπως είχα πει πριν καιρό, ένας απλός κακοφωνίξ είμαι..καλό βράδυ και καλό πάσχα σε όλους

elafini είπε...

διόρθωση..τη γνώμη μου..τα ποτά φταίνε..χαχα

ο δείμος του πολίτη είπε...

Με το κλείσιμο συμφωνώ απολύτως. Έβλεπα όλα τα σχόλια και συμφωνώ απολύτως με τα συμπεράσματα πυο έκανες. Δεν ξέρω αν είναι εφικτός ένας agrregator (αφού δεν θα ξέρουμε τι να βάλουμε ως κλειδί για την έννοια πολιτική). Ίσως λειτουργεί ελέγχοντας το label "πολιτικ**" (όπως εγώ βάζω το "πολιτικές σκέψεις"). Και όσοι συμφωνούμε θα ορίσουμε κάτι ανάλογο με το κλειδί ενός agreegator που δεν ξέρω ποιος θα τον κάνει. Εγώ είμαι άσχετος τελείως και η magica είχε κουραστεί πάρα πολύ για το blogspace, όταν τον αναβάθμισε.

Η άλλη λύση είναι ένα λιτότατο νέο blog όπου θα θέτουμε σαν άρθρο τον τίτλο με link ενός άρθρου μας ή ένας πληροφορικάριος να κάνει ένα blog όπου τα μέλη όταν σηκώνουν κάτι με συμφωνημένο label αυτομάτως να το κάνει update ως τίτλο με σύνδεση.

Κοίτα που πάλι με στρέφει σε ομαδικό ιστολόγιο. Μου φαίνεται όμως πιο εύκολο και πιο απλό λειτουργώντας και ως agreegator ουσιαστικά.

Helix Nebulae είπε...

Ενδιαφέρουσες σκέψεις και προτάσεις από όλους, και υπέρ το δέον εγκωμιαστικά τα σχόλια σας. Καιρέ, με κάνεις να νιώθω σαν Ρωμαίος συγκλητικός μ' αυτά που γράφεις :-)
Σας ευχαριστώ και πάλι και να με συγχωρείτε που δεν απαντάω στον καθένα ξεχωριστά όπως συνηθίζω.

Α, και spread the word ;-)

o kairos είπε...

Οπως και στην αληθοσφαιρα,μπορουμε να ξεκινησουμε απο τη βαση.Υπαρχουν θεματα στα οποια συμφωνουν σχεδον ολοι ή παρα πολλοι.Ας δουμε ποια ειναι αυτα.Θελει κωδικοποιηση.Βασικο ερωτημα:ΤΙ ΖΗΤΑΜΕ.ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ.Επισης,σε αλλα μεγαλα θεματα δεν συμφωνουν ολοι,αλλα συμφωνουν παρα πολλοι σε ενα μινιμουμ σημειων.Χρειαζεται ενας τοπος συναντησης κατ αρχην.Ενας,επισκεψιμος απο πολλα σημεια.Μια Πνυκα,οπως ειπες στην αρχη.Οχι εξουσιας,αλλα συζητησης ΚΟΙΝΩΝ.Οι εξουσιαστες θα εμφανιστουν για να καπηλευτουν και να καπελλωσουν την κινηση.Θα ξερουν απο την αρχη,οτι θα κραχτουν.Πυραμιδα θα δημιουργηθει εκ των πραγματων.Ειναι στην ανθρωπινη φυση.Στο χερι μας ειναι να μην λειτουργησει καπελλωτικα.Εχει πολλες αδυναμιες η κινηση που προτεινεις.Ας πουμε,ειναι αργη στις αντιδρασεις,εως εκτος χρονου,μεχρι να υπαρξει μια μινιμουμ συμφωνια για μια παρεμβαση.Ειναι χρονοβορα στις διαδικασιες.Ειναι υποχειριο στη δυναμικη των λιγων που πραγματικα θα ενδιαφερονται και θα ασχολουνται και θα κινητοποιουν την blogoσφαιρα.Συν τον κινδυνο να αρχισουν να μπαινουν κανονες σε ενα χωρο απολυτως αναρχικο και σχετικα ελευθερης εκφρασης οπως αυτος.Αλλα,ολα για συζητηση ειναι και ο,τι σκεψεις κατατιθενται πλουτιζουν τη σκεψη ολων και μπορει να γεννησουν τιποτε πραγματοποιησιμες ιδεες.

Rodia είπε...

Ισως η δημιουργία ενός νέου blog με βασικά tags, όπως π.χ. ΒΙΑ, ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ, BLOGGING, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ, ΑΜΕΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΑΣΦΑΛΙΣΗ, κλπ κλπ θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπου να γίνεται αποδελτίωση όλων των posts που έχουν ήδη αναρτηθεί, να αποτελέσει τη "μαγιά" για μια μικρή ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΩΝ BLOGGERS -ή ΛΕΞΙΚΟ...

Βλέπω τη κίνηση που γίνεται εναντίον της Βίας, ενώ έχω αναρτήσει επανειλλημένως διάφορα άρθρα και το θέμα με απασχολεί εδώ και χρόνια, και ξαφνιάζομαι δυσάρεστα, λες και κόλλαγα μπρίκια όλο αυτό τον καιρό! Πολύ καλό είναι το ξύπνημα, αλλά υπάρχουν και μερικοί που... δεν κοιμόντουσαν!!
;-)

Rodia είπε...

..και.. δεν το βλέπω σαν "εξέγερση" αλλά κάπως σαν οργάνωση υλικού.. ως ένα "μπούσουλα" πιο εξειδεκευμένο και προσιτό.. ένα ευρετήριο από bloggers προς bloggers.. κάπως έτσι..

elafini είπε...

Ροδιά, νομίζω πως θα έπρεπε να ξαφνιαστείς ευχάριστα βλέποντας να απλώνεται μια κίνηση αντίδρασης,έστω κι αν δεν έχει ξεκινήσει από το δικό σου "σπίτι"..σημασία έχουν τα πρόσωπα ή οι πράξεις?γι'αυτόν ακριβώς το λόγο είναι δύσκολο να γίνει κάτι συλλογικό..το "εγώ" καπελώνει..τίποτα προσωπικό ροδιά..απλή διαπίστωση

υ.γ. άφησες το βήμα ανοικτό Helix και δεν άντεξα να μην απαντήσω

Rodia είπε...

Αγαπητό elafini, βλέπουμε πόσο εύκολο είναι να παρεξηγηθούν τα λόγια τα γραμμένα...
Με κανένα τρόπο δεν εννοούσα "καπέλωμα".. άλλωστε δεν έχω δώσει δείγματα αυτισμού εδώ μέσα, ε.. απλώς ήθελα να στηρίξω την πρόταση για το ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ.. (ατυχώς ίσως)

S G είπε...

δεν ειμαι ακριβως σιγουρος τι θες να κανεις αλλα μια σελιδα που θα μαζευει την αποψη μας και την κριτικη μας για διαφορα θεματα ξεκινησαμε στο logodosia.net (εκει που φιλοξενηθηκε και η σελιδα της απαξιωσης, δηλαδη logodosia.net/apaxiosi). Σκοπος για μενα ειναι να χωριστει κατα θεματα και να συνεισφερουν ολοι οσοι θελουν. Πχ logodosia.net/aei να ειναι η σελιδα για τα πανεπιστημια και να μαζευουμε πληροφοριες, διαμαρτυριες ακομα και αξιολογηση σε συνεργασια με το GUR. logodosia.net/topika μπορει να ειναι μια σελιδα περι τοπικης αυτοδιοικησης με υποσελιδες για καθε περιοχη της χωρας οπου οι πολιτες να μπορουν να μαζευουν επαινους και διαμαρτυριες για τα τοπικα τους θεματα κοκ

Οσο για την συγκεντρωση καλων κειμενων με θεσεις και προτασεις, αυτος ειναι λιγο πολυ ο σκοπος μιας αλλης σελιδας που φτιαξαμε, της αναΜορφωσης

spallantzas είπε...

Πολύ καλή ιδέα. Είμαι πρόθυμος να συμμετέχω και να βοηθήσω.

elafini είπε...

;) τα παράπονά μου στο μίξερ λοιπόν..καλές μέρες να έχετε όλοι

Τίποτα είπε...

Καλέ μου, helix nebulae, όταν στο προηγούμενο ποστ σου αναφέρθηκα στο Σπάρτακο, δεν αναφερόμουν στον ηγέτη, αλλά στους εξεγερμένους δούλους που το μόνο που τους ένωνε ήταν ακριβώς αυτή η δουλεία. Τίποτα άλλο. Ούτε τόποι, ούτε γλώσσα, ούτε πολιτισμός, ούτε στόχοι και όραμα. Λένε πως σ' αυτήν τη διαφορετικότητα οφειλόταν και η αποτυχία της εξέγερσης.

Δε θα αναφερόμουν ξανά στον Σπάρτακο, ειδικά μετά το σημερινό σου δημοσίευμα που πραγματικά είναι εξαιρετικό και ως προς το ήθος και ως προς το ύφος, παρόλο που κατάλαβα πως δεν είχε γίνει αντιληπτό αυτό που εννοούσα.

Μετά το διάλογο, ωστόσο, ανάμεσα στη Ροδιά και στο Ελαφίνι, έκρινα σκόπιμο να υπενθυμίσω το Σπάρτακο.

Καλή Ανάσταση σε όλους.

Ανώνυμος είπε...

Νιώθω άσχημα που άργησα αλλά τουλάχιστον άφησα για λίγο την παιδική χαρά μου, σας άκουσα και δηλώνω τη γνώμη μου για όσους ενδιαφέρονται.Δημοκρατικό Spam
Ελπίζω να συγχωρήσετε εσείς εμένα αυτή τη φορά :-)

Helix Nebulae είπε...

Πολύ χαίρομαι που υπάρχει τόσο ενδιαφέρον και παρουσιάζονται τόσες προτάσεις. Σίγουρα πρέπει να βρεθεί ένα κατάλληλο βήμα συζήτησης και να προσκληθούν να σχολιάσουν σ' αυτό όσοι περισσότεροι γίνεται, προκειμένου να βρεθεί μία λύση με την ευρύτερη δυνατή αποδοχή. Το μικρό μου και σχετικά νεόκοπο blog δεν επαρκεί για κάτι τέτοιο :-) Άσε που μου κάνει σχέδια τελευταία και μου βγάζει κάτι "spy site blocking" το firewall. Μπορεί να είναι συμπτωματικό, δε λέω...

Ίσως να έχει νόημα μία από κοινού πρωτοβουλία των δημοφιλέστερων blogs (που συμφωνούν στο να γίνει κάτι εννοείται). Ίσως να είναι μια καλή και ήδη έτοιμη πλατφόρμα η "αναμόρφωση" ή το "logodosia.net" του SG. Δεν το έχω ψάξει ακόμα και άρα δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη.

Σίγουρα τα περί εξέγερσης και Σπάρτακου που γράφω εμπεριέχουν μπόλικη δόση ειρωνίας. Νομίζω ότι γίνεται αρκετά σαφές στο κείμενο μου πως δεν προτείνω τίποτα ιδιαίτερα ανατρεπτικό, ούτε θα ήθελα να δω κάποιον από εμάς να το παίζει ηγέτης της επανάστασης. Αυτά είναι γραφικά πράγματα, έως και επικίνδυνα...

Συνεχίστε να προτείνετε λύσεις και περιμένω κάποιον (ή κάποιους) να προσφερθεί να φιλοξενήσει το επόμενο στάδιο αυτού του διαλόγου. Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο αν το υποστηρίξουμε μαζικά και αφήσουμε μακριά τους εγωισμούς μας :-)

Σας ευχαριστώ όλους και όλες για τη συμμετοχή και τη συμπαράσταση.

S G είπε...

μια σημειωση για να μην μενουν λαθος εντυπωσεις. Το λογοδοσια.νετ ή η αναΜορφωση δεν ειναι δικες μου σελιδες. Εχω συμμετασχει στην δημιουργια τους αλλα ειναι ανοιχτες σε καθε ενδιαφερομενο...

κατα τα αλλα σημειωνω παλι οτι η προσπαθεια πρεπει να γινεται κατα περιπτωση σε καθε θεμα. Δεν μπορει να συμφωνησουμε ολοι γενικα σε ολα τα θεματα, οποτε ας βρουμε ο καθενας κατι που τον ενδιαφερει και ας βρει οσους συμφωνουν (πχ εγω ενδιαφερομαι τρομερα για την παιδεια οποτε ψηνομαι να γινει συντομα μια ολοκληρωμενη προσπαθεια αξιολογησης ΑΕΙ απο τους πολιτες).

Ανώνυμος είπε...

Σου Εύχομαι Καλές Γιορτές, καλή ξεκούραση. Υγεία!
(θα γράψω όταν βρω λίγο χρόνο στο προηγ. σου ποστ)

ο δείμος του πολίτη είπε...

Αν ο s g αναλαμβάνει ην παιδεία, εγώ μπορώ να προσανατολιστώ σε πολιτικά θέματα (που άπτονται κοινωνικών ζητημάτων).

Ανώνυμος είπε...

καλημέρα και πάλι και για όσους ανήκουν στη χριστιανική κοινότητα, καλές γιορτές,


τα blogs, δίνουν τη δυνατότητα στο καθένα να δημοσιοποιεί ανοιχτά και χωρίς περιορισμό την άποψη του, [αρέσει-δεν αρέσει], και αναλαμβάνοντας προσωπικά την ευθύνη των απόψεών του

αυτή η πρακτική είναι μία πρωτοφανής συλλογικότητα,

ερώτημα: πως μπορεί αυτή η συλλογικότητα που φτάσαμε να ζούμε ιστορικά να παρασταθεί?
πως μπορεί αυτή η προσωπική έκφραση που είναι ανοιχτή απεριόριστη και ανεξελεγκτη-απο-κέντρικές-έννοιες να εκφραστεί?

είναι μια πράξη δημόσια, που αυτο-παρίσταται.

πως μπορεί να κατασκευαστεί μία "διεθνής" πολιτεία ανοιχτή για όλους, οπου τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και χρήσης θα ανήκουν σε όσους τη χρησιμοποιούν?

πρόταση:
αντι για άλλο ένα υπερblog [που θα είναι άλλο ενα blog με προσδιοριμένα εννοιολογικά όρια]
το σεταπ μιας ανοιχτής εγκυκλοπαίδειας wiki, όπου μπορύν να υπάρχουν πολλές φωνές, πολλά θέματα, λεξικά, και κυρίως: ανοιχτό σε μελλοντικές άγνωστες και απρόβλεπτες χρήσεις, που θα μας ανοίγουν το νού
-----------------
η αξία χρήσης του πολιτισμού βρίσκεται στη κατανάλωση του με τη παραγωγή του ξεπεράσματος του παρελθόντος του

Ανώνυμος είπε...

και κάτι που ξέχασα

δεν είναι τυχαίο αυτό που εμφανίζεται σε πολλά σχόλια, πως όταν μπαίνει θέμα "εννοιολογικού προσδιορισμού" αμέσως εμφανίζεται η τεχνική του blog η του θεματικού ιστότοπου.

η έννοια της συλλογικότητας είναι υψηλώτερη τάξη έννοιας, και για να αποδοθεί χρειάζεται να παρασταθεί το "που και πως παράγεται η συλλογικότητα" και όχι άλλη μιά συλλογική δράση όσο εύρος κι αν αποκτήσει

και ακόμη
το δίκτυο είναι διεθνής πρακτική υπερτοπική υπεργλωσσική υπερσυνοριακή
-χρησιμοποιούμε εργαλεία που σχεδιάστηκαν απο άλλους σε άλλα μέρη για παγκόσμια χρήση, όπως ακριβώς τα blog και wiki mailinglists, χωρίς περιορισμούς

θέλω να πώ πως η συλλογικότητα χρησιμοποιόντας τα πληροφορικά μέσα εκφράζεται σε επίπεδα για το πως δρά η κοινότητα των δράσεων, για το πως δρά η κοινή σκέψη, για το πώς δρά ο "γενικός νούς" η "κοινή γνώση", για διανθρώπινες εργασίες

το αγαθό "κοινή γνώση" που παράγεται απο τη διανθρωπινότητα, μπορεί να αποδοθεί μακρυά απο εμπορική και ιδεολογική εκμετάλευση

Helix Nebulae είπε...

Πρώτα απ' όλα, καλή ανάσταση σε όλους - είτε πιστεύετε είτε όχι ;-)

Όσον αφορά το "ελεύθερο βήμα" των απανταχού ελληνόφωνων δικτυογράφων, υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές που μπορεί να πάρει. Από τη μία μεριά ένα πολυσυλλεκτικό και ουδέτερο site κινδυνεύει να συμβιβαστεί σε κάτι άχρωμο, άοσμο και ανώδυνο προκειμένου να ενώσει όσες περισσότερες διαφορετικές φωνές γίνεται, από την άλλη ένα ισχυρό και έντονα πολιτικοποιημένο site με συγκεκριμένη ιδεολογική ταυτότητα αυτομάτως αποκλείει την όποια πλειοψηφία. Σίγουρα η δεύτερη εκδοχή δεν με ενδιαφέρει, καθώς θα πρόκειται για άλλο ένα ομαδικό blog και τίποτα παραπάνω. Πρέπει λοιπόν να βρεθεί μία "οικουμενική" διάσταση που θα δώσει προσωπικότητα στο site, χωρίς να το καπελώνει υπέρ οποιασδήποτε κατεύθυνσης.

Ο σκοπός είναι να υπάρξει ένας τόπος με ευρεία συμμετοχή και αποδοχή, ένα είδος portal προς όλα τα blogs που ασχολούνται με συγκεκριμένες θεματικές κοινωνικοπολιτικού χαρακτήρα. Κάτι τέτοιο θα έχει στοιχεία wiki, αφού θα μπορεί κάποιος να ψάξει στο αρχείο links για οτιδήποτε αφορά το ζήτημα που τον ενδιαφέρει - από σοβαρές και μακροσκελείς αναλύσεις μέχρι σατιρικά κειμενάκια. Μόνο αν είναι σε μία μορφή τύπου ανοιχτού κώδικα (με χαλαρούς περιορισμούς που θα αποκλείουν απλά τους ανώνυμους προβοκάτορες) μπορεί να λειτουργήσει, με την προϋπόθεση ότι εμείς οι ίδιοι οι μπλόγκερς θα μπαίνουμε στον κόπο να συνδέσουμε τα δημοσιεύματα μας (και τα δημοσιεύματα άλλων) με τα διάφορα tags που θα υπάρχουν (και θα εξελίσσονται συνεχώς). Ενδεχομένως να υπάρχει και κάτι σαν κεντρικό άρθρο κάθε φορά, από κάποιον (blogger ή μη) που έχει ψάξει το εκάστοτε θέμα σε βάθος. Προσπαθώ να φανταστώ δηλαδή έναν συνδυασμό από τα καλύτερα μορφολογικά στοιχεία των παρακάτω:
buzz
wikipedia
e-rooster
e-saloni

και με ολίγη από aggregator...

Με λίγα λόγια, μιλάμε για μια κοινοκτημοσύνη γνώσης, για ένα είδος ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης όλων των δικτυογράφων που προβληματίζονται και προτείνουν δράσεις και συσπειρώσεις για θέματα που αφορούν την κοινωνία και το περιβάλλον μας. Καλά οργανωμένο, αδέκαστο και σοβαρό, με συλλογική αυτοδιαχείριση των links χωρίς το παραμικρό ίχνος ιδιοτέλειας. Αυτό σε πρώτη φάση. Σε δεύτερη φάση, θα μπορούν κάτω από συγκεκριμένα tags και άρθρα να συγκεντρωθούν όχι μόνο links προς blogs, αλλά να χτιστεί ένα βήμα διαλόγου μέσω σχολίων.

Το σημαντικότερο ίσως, είναι αυτό το site να φτιαχτεί λίγο-πολύ από όλους μας, ώστε να μην υπάρχει κανένας "αρχηγός", "διοικητικό συμβούλιο" ή κάτι παρόμοιο.

Ανώνυμος είπε...

ελπίζω ανάμεσα μας σε όσους έχουν πάρει μέρος εδώ, να είναι όχι μόνο έλληνες, ορθόδοξοι ... ;-)
----
για την έννοια της "κοινής γνώσης"
Η λύση της διαμόρφωσης της ανοιχτής ανταλλαγής απόψεων με σκοπό τη παραγωγή γνώσης, για να είναι ανοιχτο σε μελλοντικούς άγνωστους συμμετέχοντες, χρειάζεται να μην προ-υπάρχει ούτε ιδιοκτησία ούτε πρωτοκαθεδρεία ιδέας στη μορφή που θα έχει η πλατφόρμα επικοινωνίας. Η έννοια συλλογικότητα παράγει εννοιολογικά όρια συμφωνίας και ιεραρχήσεις.

Χρειαζόμαστε τις τεχνικές επικοινωνίας, δηλαδή τεχνικες που να συμπεριλαμβάνουν συμφωνίες, διαφωνίες, αδιαφορίες. Στις τεχνικές αυτές, είτε συλλογικά παραγμένες θεματικές είτε απομωνομένες προσωπικες θέσεις σε συμφνωνία ή σ διαφωνία να μπορούν να εκφραστούν.

η κοινή τεχνική είναι η ποίηση [και όχι πια ο κώδικας]

david santos είπε...

Thanks for you work and have a good weekend.

Helix Nebulae είπε...

@david santos
Christ é levantado!

Αυτό ήταν. Τώρα πια καταξιώθηκα ως blogger. Ποιοί aggregators και σαχλαμάρες, ο καλύτερος μετρητής επισκεψιμότητας είναι ο γερο-david...

Χρόνια πολλά σε όλους και όλες!

Ανώνυμος είπε...

Dear Helix, nice work indeed! Keep working and scoring! Happy Easter anyway!

Θα τοποθετηθώ επί του θέματος όταν τελειώσω τις εξετάσεις και σοβαρευτώ! :)