22 Ιαν 2007

Παρακαλώ πατήστε στα πατάκια γιατί έχω κάνει παρκέ

Μετά από δυο γερά ξενύχτια χτισίματος και σιγυρίσματος, κηρύττω αυτή τη σελίδα ανοιχτή και περιμένω τους πρώτους ανυποψίαστους επισκέπτες. Σύντομα θα μπορώ να τρατάρω φοντανάκια και λικέρ μπανάνα. Θα ήθελα εδώ να διευκρινίσω ότι το blog αυτό δεν είναι κατ' ανάγκην τόσο σοβαρό όσο ενδεχομένως δείχνει, ούτε τόσο περιοριστικό για το περιεχόμενο των κειμένων του όσο τα πρώτα posts αφήνουν να εννοηθεί. Εξυπακούεται ότι με ενδιαφέρει η επικαιρότητα, οι πολιτικές (όχι όμως και οι κομματικές) θέσεις, ο γνωστός καλοπροαίρετος χαβαλές που κυριαρχεί στην ελληνική blogόσφαιρα. Η οποία μπλογκόσφαιρα (γράφεται με πολλούς τρόπους), είναι μάλλον επίπεδη, όπως κάθε μεσαιωνικής αντίληψης κόσμος που σέβεται τον εαυτό του. Μία επιπόλαιη προς το παρόν περιήγηση μου στο αχανές αυτό βασίλειο με οδήγησε στα εξής συμπεράσματα:

  • Υπάρχουν πολλοί ταλαντούχοι και σκεπτόμενοι άνθρωποι εκεί έξω (in the real world) που ασχολούνται με το γράψιμο. Πολλοί από αυτούς επιτυγχάνουν καλύτερα αποτελέσματα από τους επαγγελματίες συγγραφείς και δημοσιογράφους. Κάποιοι προσφέρουν τροφή για σκέψη και τολμούν παρεμβάσεις, μερικοί είναι δεκτικοί στην κριτική και ελάχιστοι κουβαλάνε κάτι που θα μπορούσα να χαρακτηρίσω όραμα.
  • Υπάρχει άπειρη σαβούρα εδώ μέσα (στη Μπλογκολάνδη - η οποία εκτός από επίπεδη προστατεύεται και από copyright). Φανατικοί, παρλαπίπες, ψώνια, ανέραστοι και κάθε λογής πικραμένοι που ξεσπάνε τα απωθημένα τους με γαριασμένα σεντόνια και δανεικά τσιτάτα. Θα έπρεπε να υπάρχει κάποιο λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης που να μπορεί να ξεδιαλέξει αυτόματα τα posts που έχουν γραφτεί από ανθρώπους με IQ υψηλότερο του μέσου ασπόνδυλου.
  • Υπάρχει περίσσευμα γενικόλογης αμπελοφιλοσοφίας επί παντός επιστητού (όπως καλή ώρα σ' αυτό εδώ το κείμενο), παρουσιάζοντας μία εικόνα καφενείου, ή - ακόμα χειρότερα - συνέλευσης κομματικής νεολαίας. Καλή η ανατομική καρέκλα μπροστά στην οθόνη, αλλά μήπως θα έπρεπε όλοι όσοι κόπτονται και διαρρηγνύουν ιμάτια για πάσης φύσεως ζητήματα να ξεκουνήσουν λίγο τον κώλο τους και να κάνουν ουσιαστικές προτάσεις; Η γκρίνια δεν υποφέρεται ώρες-ώρες, και αυτό το λέω εγώ που έχω διδακτορικό τζώρας με ειδίκευση στο ράγισμα νευρικών συστημάτων και όρχεων.
  • Υπάρχει ένας σκληρός και πρωτόγονος κόσμος εκεί έξω, με σταυροφόρους και μουτζαχεντίν, σταλινικούς και χουντικούς προβοκάτορες, τραπεζίτες και νταβατζήδες, σιλικονούχες γλάστρες και αιμοβόρες ζαρντινιέρες. Αν έχει κάποιο νόημα η όλη ιστορία των blogs και των forum, δεν είναι να αποτελέσουν το χαζοκούτι του νέου αιώνα, αλλά να ανοίξουν ένα παράθυρο μήπως ξεβρωμίσουμε λιγάκι.







"Ίσως τελικά να φταίει το αποσμητικό σου αγάπη μου"


8 σχόλια:

NinaC είπε...

Χο χο χο... φορτσάτος μας μπήκατε (με την καλή έννοια...). Βούτυρο στο ψωμάκι μας (χε χε χε....).

Σας πειράζω, πάντα ήθελα να ψαρώσω έναν "νέο", αν και δεν μου μοιάζετε να είστε από το είδος που ψαρώνει.

Bonsoir, λοιπόν!

Helix Nebulae είπε...

Όντως δεν ψαρώνω εύκολα, ενίοτε όμως "τσιμπάω". Κατά βάθος, υποθέτω ότι είμαι άλλος ένας εγωπαθής blogger (σαν πλεονασμός μου ακούγεται αυτό), που παίζει το παιχνίδι της αυτοαναφερόμενης μπλογκολογίας για να τραβήξει την προσοχή.

Η όλη φάση μου θυμίζει τα φοιτητικά μου χρόνια και το "speaker's corner" στο Hyde Park του Λονδίνου, όπου διάφοροι ημίτρελοι ψευδοπροφήτες ανέβαιναν σε καφάσια κι έβγαζαν λόγους στους περαστικούς. Που και που, ακουγόταν καμιά ενδιαφέρουσα σκέψη αλλά η γενική εικόνα ήταν ένα χαρούμενο και γραφικό χάος.

oistros είπε...

Λοιπόν, υποκλίνομαι. Καταλάβατε με την μία όσα μου πήρε μήνες να μάθω εδώ μέσα. Μάλλον είστε καλός στην "έρευνα αγοράς". Καλορίζικος και να φέρετε κι εκείνα τα φοντάν. Λίγη σοκολάτα είναι καύσιμη ύλη και οι περισσότεροι την χρειαζόμαστε :)

Helix Nebulae είπε...

@oistros: Ευχαριστώ, αν και δεν τρελαίνομαι ούτε να κάνω, ούτε να μου κάνουν υποκλίσεις. Αυτό το "με τη μία" σηκώνει νερό βέβαια, καθώς ναι μεν παραδέχομαι ότι είμαι νεογέννητος blogger, αλλά διαθέτω προϋπηρεσία στον σκοτεινό και μοναχικό κόσμο του διαδικτύου - τότε που τα chat ήταν η νέα και πολλά υποσχόμενη μόδα και με το ελεύθερο napster κατέβαζες ό,τι τραγούδι ήθελες μέσα σε μόλις τρία τέταρτα της ώρας. Έκτοτε αποτραβήχτηκα, κυρίως γιατί βαρέθηκα να μου ζητάνε αριθμό πιστωτικής κάρτας ακόμα και για να χαζέψω τι καιρό θα κάνει αύριο στο Κάνσας. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι έπαψα να παρακολουθώ τις εξελίξεις και να καταγράφω τις λεπτομέρειες. Τι σόι μονόφθαλμος παντεπόπτης θα ήμουν άλλωστε αν δεν το έκανα;

αμμος είπε...

Το ζήτημα είναι να εφαρμόζουμε τη θεωρία στην πράξη αγαπητέ Helix:
Άφησα κι εγώ σχόλιο στον Old Boy. Πήγαινε να γράψεις τα ακριβώς αντίθετα, να σε βρίσω μετά, να με βρίσεις και εσύ, να ακουστεί το όνομα μας. Εμείς οι νέοι μπλόγκερ πρέπει να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλο.
:D
Καλή δύναμη σου εύχομαι και καλή συνέχεια.

αμμος είπε...

Και μιας και γνωριζόμαστε, οι φίλοι μου με φωνάζουν "αιμοβόρα ζαρντινέρα με άμμο". Χαίρω πολύ.

Helix Nebulae είπε...

@ "αιμοβόρα ζαρντινέρα με άμμο": Ευχαριστώ για τις ευχές, τις ανταποδίδω. Όσο για τους σκυλοκαβγάδες που συναντά κανείς τόσο συχνά στα διάφορα blogs, πιθανόν αποσκοπούν ακριβώς σ' αυτό που λες. Σ' αυτή την αρρωστημένη έννοια της δημοσιότητας, που θυμίζει περισσότερο τηλεοπτικά παράθυρα παρά οποιαδήποτε μορφή "γόνιμου διαλόγου". Ο κάθε καραγκιόζης που έχει άποψη θεωρεί καλό να την κάνει δόγμα, λες και σκοπεύει να ηγηθεί καινούργιας θρησκείας και κινδυνεύει να του φάνε τους πελάτες οι άλλοι.

Μαύρος Γάτος είπε...

Καλή αρχή! Αφού σας ευχήθηκε και η Σίντι C-D, δεν διατρέχετε κίνδυνο δολοφονίας (κάτι είναι κι αυτό)

Σ;))))