1 Φεβ 2007

Ο καιρός δυναμώνει

Ας σοβαρευτούμε λίγο γιατί το παρακάναμε στις θεολογικές αρλουμπολογίες.


Την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου, στις 20:00, η ΕΤ-1 προβάλλει ένα ντοκιμαντέρ της γνωστής σειράς "Παρασκήνιο", με θέμα τη ζωή και το έργο της Κοραλίας Θεοτοκά - μιας άγνωστης στο ευρύ κοινό ποιήτριας με ατίθασο πνεύμα και ιδιαίτερα δυνατό στίχο. Τον Δεκέμβριο που μας πέρασε συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από την αυτοκτονία της.

Πρόκειται για μια πολύ προσωπική ματιά του σκηνοθέτη Νίκου Σταμπουλόπουλου στην πληθωρική και σκοτεινή προσωπικότητα της Κοραλίας Θεοτοκά, συντρόφου του μεγάλου συγγραφέα και διανοητή Γιώργου Θεοτοκά στα τελευταία χρόνια της ζωής του. Με κεντρικό άξονα τη μαρτυρία της αδελφής της, ζωγράφου Τζούλιας Ανδρειάδου (και μητέρας του σκηνοθέτη), το ντοκιμαντέρ εξερευνά την πορεία της ποιήτριας από τα παιδικά της χρόνια μέχρι και το πρόωρο τέλος της. Οι ποιητές Αντώνης Φωστιέρης και Γιάννης Κοντός μιλάνε για την ασυμβίβαστη και εκρηκτική γραφή της και διαβάζουν αποσπάσματα από ποιήματα της, ενώ οι ζωγράφοι Δημήτρης και Χαρίκλεια Μυταρά ανασυνθέτουν το τοπίο της πολυτάραχης προσωπικής της ζωής. Κλείστε τον υπολογιστή σας για λίγο αύριο και δείτε το γιατί είναι μια δουλειά που αξίζει και είναι σίγουρο ότι θα σας συγκινήσει. Ενδεικτικά, παραθέτω ένα απόσπασμα από το ποίημα της που έχει τίτλο "Οι Μεγάλες Διαδικασίες":

Άχρηστο θρόισμα φτερού
ξύπνησα, ξεκουφάθηκα.
Γύρευε μέσα στον πολτό η φωνή,
αλείφουνταν στ' αυτιά μου.
"Δέσε τη γλώσσα σου
πέσε στα γόνατα,
γλύψε σκιές και σάρκες.
Ο καιρός δυναμώνει".

Σκόνταψα στο φως και δάγκωσα ουρανό, ναι,
αλλά με τη σκόνη, όχι, δε συμμάχησα.
Κοιμήθηκα με τον άγγελο και με χάλασε
με το δαίμονα κοιμήθηκα και τον χάλασα.
Δουλεύει ο μοχλός. Νερό, φωτιά κι αέρας.
Έβγαλα το κεφάλι έξω από το κεφάλι μου
μακριά από ανάξιους θορύβους, προς τα ύψη.
Ανεβαίνω με τον ήλιο, κατεβαίνω με τον ήλιο,
με τα σύννεφα χάνουμαι για ν' αντέξω.
Ο θάνατος δεν είναι θάνατος, είναι τρόμος Θεού.
Δρόμος προς την τερατώδη γαλήνη Του.




Στην παραπάνω φωτογραφία εικονίζεται η ίδια, σε πορτρέτο της που φιλοτέχνησε ο Δημήτρης Μυταράς.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Προσθήκη (Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου, 6:30)
Δυστυχώς, λόγω της πρότασης μομφής που κατέθεσε σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση, μόλις πληροφορήθηκα ότι η προβολή της εκπομπής "Παρασκήνιο" αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας.

6 σχόλια:

Фе́ммe скатале είπε...

Πόσοι υπεροχοι συνδυασμοι, υπεροχων λεξεων απο υπεροχα μυαλα υπαρχουν ρε γαμωτο!

celsius33 είπε...

Δεν τη γνωρίζω την ποιήτρια αλλά θα το δω με χαρά , μου άρεσαν αυτά που γράφεις .Για να δούμε τι θα μάθουμε

kerasia είπε...

Μήπως το πατρικό της όνομα ήταν Ανδρεάδη και όχι Ανδρειάδου;

Helix Nebulae είπε...

@adouaneta (aka Mina Harker)
και πόσα υπέροχα νοήματα και συναισθήματα μπορούν να παράγουν αυτοί οι λεκτικοί συνδυασμοί!

@celsius33
Ελάχιστοι τη γνωρίζουν και κρίμα, γιατί κατά τη γνώμη μου είναι από τις πιο σπουδαίες (κι επίκαιρες) ποιήτριες που έχει βγάλει αυτός ο τόπος.

@Kerasia
Όχι, είμαι σίγουρος ότι τη λέγαν Ανδρειάδου. Ίσως όμως να έχεις συναντήσει κάπου να αναφέρονται σε κείνην ως "Ανδρεάδη".

ο δείμος του πολίτη είπε...

Κι όμως πρόκειται για ένα μοναδικής έμπνευσης ποίημα. Πλησίασε και δάγκωσε τις πνευματικές αναζητήσεις, αλλά δε σύρθηκε στη λάσπη της κοσμικής σκόνης. Κράτησε τα θετικά του πνευματικού κόσμου και ζει ανάμεσά μας, χωρίς να μένει απόκοσμη.

Είναι μια καθημερινή γυναίκα, ένας άνθρωπος που επηρεάζεται από αγγέλους και επηρεάζει μένος ανεπηρέαστη του διαβόλους. Μια ελεύθερη γυναίκα που γνωρίζει την πραγματική της θέση, κάπου στο μεταίχμιο των δύο κόσμων, αγγίζοντάς τους και τους δύο, αλλά πιο κοντά στον πνευματικό ή απλά τον προτιμά.

Helix Nebulae είπε...

@δείμος του πολίτη
Κι αυτά που λες σωστά, κι ακόμα περισσότερα... Σκοπεύω να επανέλθω στο θέμα της Θεοτοκά σύντομα, με νέα αποσπάσματα από τα πολύ ιδιαίτερα ποιήματα της.