8 Φεβ 2007

Οι απόγονοι του Ηρόστρατου

Τον Ιούλιο του 356 π.Χ, ένας νεαρός αποφάσισε να πυρπολήσει το ναό της Αρτέμιδος στην Έφεσσο (ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου) προκειμένου να μείνει το όνομα του στην ιστορία. Οι άρχοντες της πόλης τον εκτέλεσαν και απαγόρευσαν αυστηρά οποιαδήποτε μελλοντική αναφορά στο πρόσωπο του. Απέτυχαν όμως, κι έτσι ο νεαρός Ηρόστρατος κατάφερε να μνημονεύεται τελικά το όνομα του στην αιωνιότητα, σαν συνώνυμο της έπαρσης, της ματαιοδοξίας και της αλόγιστης καταστροφής για προσωπικό όφελος.















Θυμήθηκα τον Ηρόστρατο διαβάζοντας ένα χθεσινό άρθρο του βουλευτή κυρίου Ανδρέα Ανδριανόπουλου (γνωστού υπέρμαχου της ελεύθερης αγοράς και της αμερικανοκρατούμενης παγκοσμιοποίησης). Ο κύριος Ανδριανόπουλος παραθέτει ισχνά επιχειρήματα για να μας πείσει ότι οι εκτιμήσεις σύσσωμης σχεδόν της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας για τις καταστροφικές συνέπειες της οφειλόμενης στον άνθρωπο κλιματικής αλλαγής είναι υπερβολικές και λανθασμένες. Πάει μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, εξομοιώνοντας όλους τους πολέμιους της δικής του νεοφιλελεύθερης λογικής με πικραμένους νοσταλγούς του υπαρκτού σοσιαλισμού. Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο και τα σχόλια εδώ.

Δεν σκοπεύω να παρομοιάσω τον κύριο Ανδριανόπουλο προσωπικά (ή τον όποιο υποστηρικτή του αμετροεπούς καπιταλισμού) με τον Ηρόστρατο. Θέλω μόνο να επισημάνω το εξής: Η ζημιά που προκαλούμε στον πλανήτη είναι πλέον τεκμηριωμένη (στη θεωρία αλλά και στην πράξη) και ενδεχομένως μη αναστρέψιμη. Εννοείται πως η Γη μακροπρόθεσμα θα προσαρμοστεί στις αλλαγές, και σε μερικά εκατομμύρια χρόνια δεν θα έχει μείνει κανένα σημάδι από τη βλαβερή ύπαρξη μας. Βραχυπρόθεσμα όμως, εφόσον υπάρξουν επόμενες γενιές και καταφέρουν να επιβιώσουν σε ένα ολοένα και πιο εχθρικό για τον άνθρωπο περιβάλλον, να είστε σίγουροι ότι δεν θα είναι ιδιαίτερα κολακευτικοί όσον αφορά την υστεροφημία μας. Κινούμενοι από ιδιοτέλεια και αλαζονεία, θα μείνουμε στην ιστορία του μέλλοντος με το στίγμα των μαθητευόμενων μάγων που με την ηλιθιότητα τους κατόρθωσαν να αλλοιώσουν το οικοσύστημα ενός ολόκληρου πλανήτη. Κι όλα αυτά στο όνομα της προόδου και της ελεύθερης αγοράς, του "ιερού" δικαιώματος της ιδιοκτησίας και της κερδοσκοπίας. Ένα μάτσο όρθιοι πίθηκοι που μολύνουν, αποψιλώνουν και νεκρώνουν το φυσικό περιβάλλον για να γεμίσουν τις τσέπες τους με πολύχρωμα χαρτάκια και να νιώσουν την πρέζα της εξουσίας να κυλάει στο αίμα τους. Ηρόστρατοι της εποχής τους, υβριστές που - όπως σε κάθε καλή τραγωδία - η τιμωρία τους είναι ήδη προδιαγεγραμμένη. Και είναι η σκληρότερη απ' όλες τις τιμωρίες, γιατί η οργή των θεών θα πλήξει όχι τους ίδιους, αλλά τα παιδιά τους.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Προσθήκη (8 Φεβρουαρίου 2007, 19:30)
Επειδή το παραπάνω κείμενο μπορεί να φαντάζει αδικαιολόγητα αγανακτισμένο στα μάτια ορισμένων δύσπιστων, παραθέτω ενδεικτικά μερικές πηγές που το κύρος τους δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί:

1)
Climate Change: On The Edge. By Jim Hansen, director of the Nasa Goddard Institute for Space Studies in New York, President George Bush's top climate modeller.
2) Global Warming Fastest For 20,000 Years. By Steve Connor, The Independent.
3) UCS: FAQ about global warming. Union of Concerned Scientists.
4) Intergovernmental Panel on Climate Change. Πληθώρα άρθρων, μελετών & γραφημάτων.
5) U.S. Enviromental Protection Agency. Basic Information.
και στα ελληνικά
6) Greenpeace: Κλιμα - μερικοί το προτιμούν καυτό [PDF].

14 σχόλια:

αμμος είπε...

Ρε εσύ είσαι καλός στις αλληγορίες! Επειδή όμως έχω γίνει βαρετός να σε παινεύω συνέχεια, τσάκω και μία ύβρη:
ΠΙΘΗΚΑ!

Helix Nebulae είπε...

Ποιόν είπες πίθηκα μωρή γκαμήλα;

Nemertes είπε...

Είχα έναν καθηγητή στη σχολή που μας είχε πει : Το κακό που κάνουμε εμείς σήμερα στον πλανήτη μας, θα το βρουν τα εγγόνια μας. Δεν νομίζω να το θέλετε αυτό ε;

elafini είπε...

κρίνοντας από τον αριθμό των σχολίων διαπιστώνω πόσο αδρανείς μένουμε..κι εγώ έπρεπε να μπώ αρκετές φορές μέχρι να γράψω μια λέξη..και δυστυχώς no comment..

Ανώνυμος είπε...

Στην Κρήτη πιστεύουν πως πλησιάζει η δεύτερη παρουσία. Επιτέλους, μια που την πρώτη την χάσαμε.

Helix Nebulae είπε...

@το πλοίο της ερήμου
δεν πιστεύω να μου παρεξηγήθηκες;

@Νημερτής
Ως τώρα επαναπαυόμασταν στην υπόθεση ότι αν συμβεί κάτι κακό στο κλίμα θα είναι αιώνες μετά, άρα και κάποιου άλλου πρόβλημα να το λύσει. Η λειψυδρία και οι τυφώνες δεν φεύγουν εφευρίσκοντας αισιόδοξες στατιστικές όμως, ούτε ψέλνοντας προσευχές και θυσιάζοντας κατσίκια.

@Ελαφίνι
Έχεις δίκιο. Οι περισσότεροι προτιμούν να προσποιούνται ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ή ότι δεν ξέρουν τι μπορούν να κάνουν για να το αντιμετωπίσουν. Η αλήθεια είναι ότι ούτε εγώ ξέρω.

@Μαρία
Καλύτερα να μη μιλάμε με βιβλικούς όρους, ούτε εσχατολογικά σενάρια περί συντέλειας. Είναι ένα φαινόμενο, και μπορούμε ακόμα να παλέψουμε για να το αναστρέψουμε ή έστω να αποφύγουμε τα χειρότερα. Με οποιοδήποτε κόστος.

Ανώνυμος είπε...

Με δεδομένο ότι είπε ο Μάρλον Μπράντο: "το πιο άσχημο πράγμα που έχω δει στη ζωή μου, ήταν το ανοιχτό στόμα μιας καμήλας":
Για να παρεξηγηθώ αγαπητέ μου, πρέπει να ξεχάσω ότι μου μιλατε εσεις. Αλλά ας πούμε ότι μου διέφυγε, πρέπει να ξεχάσω ότι μιλάω κι εγώ.

Klearchos είπε...

Δεν θα μου έκανε εντύπωση αν μάθαινα κάποτε ότι ο κ. Ανδριανόπουλος είναι στη λίστα πληρωμών της EXXON... Άλλωστε λομπίστας δεν είναι;

Ανώνυμος είπε...

mirmigkia!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Τάχουμε κάνει σκατά δεν υπάρχει αμφιβολία, αλλά έχουμε γίνει και πάρα πολλοί. Το 1953 που γεννήθηκα εγώ, στον πλανήτη κατοικούσαν λιγότερο απο 1 δισσεκατομύριο άνθρωποι. Τώρα είμαστε πάνω απο 6 δις. Πολλαπλσιαζόμαστε σαν τα κουνέλια. Αλλά είμαστε και αναίσθητοι, ανεκπαίδευτοι και αχόρταγοι. Παρ΄όλ΄αυτά δεν πιστεύω οτι η κατάσταση είναι μή αναστρέψιμη ούτε οτι θα εξαφανιστεί το ανθρώπινο είδος. Είναι κι΄αυτό ένα είδος αρνητικού wishfull thinking. Με κάποιον τρόπο όμως ο πλανήτης θα απλλαγεί απο τον υπερπλυθησμό μας αν συνεχίσουμε έτσι. Οσο μεγάλη και αν είναι η καταστροφή (μας) όμως, δυό-τρία ζευγαράκια θα μείνουν και άντε πάλι απ΄την αρχή...
Καλό Σαββατοκύριακο!

Helix Nebulae είπε...

@έρημος η ψυχή του ανθρώπου
:-))))

@Κλέαρχος
αυτό το "λομπίστας" πάντα μου έφερνε κάτι σε ρεσεψιονίστ μπουρδελοξενοδοχείου. "Σκάσε τα φράγκα, πάρε το κλειδί και φρόντισε να μην αφήσεις πίσω αίματα και πλακώσουν οι μπάτσοι".

@ανώνυμος
Ποιοί; το ανθρώπινο είδος γενικώς; οι νεοφιλελεύθεροι λομπίστες; εγώ που γράφω όσα γράφω; ή μήπως αυτοί που με διαβάζουν;

@Πρόσωπα
Αγαπητέ Άρη, σίγουρα έχεις δει και θυμάσαι τη φοβερή εκείνη ταινία του Kubrick με τον Peter Sellers, το "Dr. Strangelove" (που στην Ελλάδα αδικήθηκε κατάφωρα με τον αψυχολόγητο τίτλο "SOS - Πεντάγωνο καλεί Μόσχα"). Αν φτάσουμε σε κατάσταση που θα χρειαστεί να μείνουν σε καταφύγια οι απόγονοι της πλουτοκρατίας για μερικούς αιώνες, καλύτερα να πατήσουμε από τώρα το κουμπί και να μην επιβιώσουν ούτε οι κατσαρίδες.

ange-ta είπε...

Είναι τόοοοοσο ηλίθιος ο τύπος, ή είναι τοοοοοοσο φιλόδοξος; ή είναι τόοοοσο αμόρφωτος; ή είναι τόοοοσo υπερφίαλος;; Τι απ όλα μας λέει αυτός ο αφ υψηλού κοιτάζοντας μας άρχοντας; Νομίζουν ότι αυτοί είναι κάποιοι ενώ εμείς είμαστε κουτοί και δεν αντιλαμβανόμαστε, ότι κάποτε η γη ήταν ζεστή, όπως και σήμερα.
Αλλά οι λόγοι που η γη ήταν ζεστή ήταν φυσικοί και αποκαταστάθηκε η όποια ανωμαλία. Βέβαια πήρε μαζί της τους δεινόσαυρους, ζώα που έζησαν 20 εκατομμύρια χρόνια στη γη. Ο άνθρωπος έχει ζωή 1 – 2 εκατομμύρια μόνο. Τι είναι για τη γη;; Ένα φτερό, έτσι θα το φυσήξει και θα φύγει και αυτός και τα κωλόχαρτα του, που τόοοοση σημασία τους δίνουν όλοι αυτοί που νομίζουν ότι κάτι είναι.

Zaphod είπε...

Σωστός helix...η λογική ανάλυση του Ανδριανόπουλου συνεχίζει να μου θυμίζει τεξανό που επιμένει πως το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι μύθος, πως η νικοτίνη δεν είναι εθιστική, πως στο Ιράκ φέρανε την δημοκρατία, πως......
Και καλά στο αμέρικα μπορεί και κάποιοι (όχι όλοι, όσο και αν κουράζονται μερικοί) να τα χάφτουν, εδώ ο κύριος σε ποιόν πουλάει ήθελα να ήξερα;

Α στο καλό εκνευρίστικα!

Helix Nebulae είπε...

Μη μου συγχύζεστε αγαπητά μου παιδιά. Όπως θα' λεγε κι ο γερο-funEL

+ο καιρός γαρ εγγύς+

αν και ειλικρινά εύχομαι να έχει δίκιο ο κύριος Ανδριανόπουλος και τα ακραία καιρικά φαινόμενα να είναι προσωρινά και άσχετα με την ανθρώπινη δραστηριότητα, πολύ φοβάμαι ότι θα είμαστε ακόμα ζωντανοί όταν θα έρθει ο κόσμος τούμπα. Και για να εξηγούμαι και δεν θεωρηθώ ψώνιο, δε μιλάω για δευτέρα παρουσία, αλλά για τα εξής:

1) εκατομμύρια πρόσφυγες (αν π.χ. βυθιστούν εκτάσεις σαν την Ολλανδία, τη Σαγκάη, κλπ)
2) τρελή οικονομική κρίση (πόσο νομίζετε ότι κοστίζει να αναστρέψεις την κλιματική αλλαγή ή να προστατευτείς από τις συνέπειες;)
3) αναρίθμητα ανθρώπινα θύματα και υλικές ζημιές, τα οποία αναπόφευκτα θα οδηγήσουν σε
4) κλιμάκωση των πολεμικών συρράξεων, της πείνας, κλπ (γιατί κανείς δεν θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια έτσι και γίνει η χώρα του έρημος - θα θελήσει να επεκταθεί και να αποικίσει πιο εύκρατες περιοχές)

Οπότε, κι ας μην βγουν οι νεκροί από τους τάφους, κι ας μην σπάσουν σφραγίδες και πέσει φωτιά από τον ουρανό, τα πράγματα θα γίνουν αρκετά ζόρικα από μόνα τους. Και εννοείται ότι θα φταίμε όλοι μας που τα αφήσαμε να γίνουν σκατά.