27 Φεβ 2007

Απλή Συνωνυμία









Συγκεκαλυμμένη επίπληξη προς τη Σερβία αποτελεί η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με τη σφαγή της Σρμπρένιτσα το 1995. (Πηγή in.gr). Συγκεκριμένα, επισημοποιήθηκε ο χαρακτηρισμός "γενοκτονία" για τα γεγονότα, στα οποία όμως δεν αποδείχτηκε ενεργή ανάμιξη του σερβικού κράτους. Οι ηγέτες της Σερβίας δήλωσαν πως είναι μια "σημαντική απόφαση" και φέρουν βαρέως την ετυμηγορία πως δεν έκαναν τίποτα για να σταματήσουν τη σφαγή, ενώ οι Βόσνιοι δηλώνουν δικαιωμένοι που αναγνωρίστηκε επισήμως η γενοκτονία. Κοινώς, φταίνε μόνο μερικές ηγετικές φυσιογνωμίες των παραστρατιωτικών δυνάμεων των Σερβοβόσνιων. Οι οποίοι Σερβοβόσνιοι εφόσον δεν συνιστούν κράτος δεν χρωστάνε τίποτα και σε κανέναν. Όλα καλά δηλαδή. Τώρα μπορούμε να στήσουμε άφοβα μνημεία για να τιμήσουμε τα θύματα και υποσχόμαστε να μην το ξανακάνουμε. How very civilized...

Συγγνώμη για την ειρωνεία, αλλά η όλη ιστορία με παραπέμπει σε κάποιες εγχώριες δίκες για πολύνεκρες τραγωδίες στις οποίες τελικά κανείς δεν είχε την ευθύνη. Κι επιπλέον μου μυρίζει οικονομική συναλλαγή από το κεφάλι μέχρι την ουρά. Έτσι είμαστε εμείς οι συνωμοσιολόγοι. Τη μία ψάχνουμε να βρούμε χθόνιους και κρόνιους εβραιομασονικούς κύκλους που χτυπάνε το ορθόδοξο τόξο, την άλλη ανακαλύπτουμε νοσταλγούς του σταλινισμού που υποθάλπτουν την τρομοκρατία και μετά κατηγορούμε τους φανατικούς μουτζαχεντίν που μας αλλάζουν τα πετρέλαια. Ίσως πάλι να φταίνε οι εξωγήινοι. Ή το κακό κάρμα. Σίγουρα όχι εμείς πάντως.

Μου φαίνεται κομματάκι υποκριτικό το να στήνεται όλο αυτό το πανηγύρι επιλεκτικά και χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα που να προσπαθεί έστω να διασφαλίσει ότι όντως δεν θα επαναληφθεί κάτι ανάλογο ούτε στην (πρώην) Γιουγκοσλαβία ούτε πουθενά αλλού στον πλανήτη. Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δυστυχώς έχουν υπάρξει και εξακολουθούν να υπάρχουν άφθονα. Κι εμείς οι Έλληνες έχουμε κάνει μερικά στα νιάτα μας. Θα ήταν σχεδόν ουτοπικό να μπορούσαν να αποφευχθούν οι μαζικές αιματοχυσίες, ακόμη και με την επιβολή αυστηρών οικονομικών κυρώσεων σε οποιοδήποτε κράτος καταπατήσει διεθνείς συμφωνίες (ανεξάρτητα από το πόσο ισχυρό είναι ή τι πολιτικό και θρησκευτικό σύστημα διαθέτει). Ίσως κάποτε να υπάρξει ένα πραγματικά αδέκαστο και ισχυρό διεθνές δικαστήριο, το οποίο ούτε θα στέλνει δικτάτορες στην κρεμάλα, ούτε θα τους απαλάσσει με μοναδικό τίμημα μερικά βλοσυρά βλέμματα στην αίθουσα. Νόμοι σεβαστοί από την παγκόσμια κοινότητα και όχι κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα υμών και των ημετέρων. Συσπειρωμένες δυνάμεις που στηρίζουν έναν αληθινό Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και όχι μισαλλόδοξες κοσμοκρατορίες και χρηματοβόροι αχυράνθρωποι. Επιστημονική φαντασία...

Προς το παρόν νομίζω ότι απλά κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας και προτιμούμε να βλέπουμε ακόμα την πρόσφατη ιστορία μέσα από προκατασκευασμένα και πεπαλαιωμένα ιδεολογικά πρίσματα - όλων των αποχρώσεων. Εμείς, που είμαστε πάντοτε αλάνθαστοι και ενάρετοι, οι εκλεκτοί του Θεού αυτοπροσώπως. Σε αντίθεση με τους άλλους, οι οποίοι είναι δολοφόνοι κι απολίτιστοι - όποιοι κι αν είναι αυτοί οι άλλοι.

Στο μεταξύ, οι νεκροί παραμένουν νεκροί και ευτυχώς για μας δε μπορούν να μιλήσουν.

9 σχόλια:

Helix Nebulae είπε...

Αν φτιάχναμε μία λίστα καθεστώτων που εγκλημάτισαν θα συμπεριλάμβανε τους πάντες: Αμερικάνους, Ρώσους, Ισραηλινούς, Κινέζους, Άραβες, Αφρικανούς, Βαλκάνιους, Δυτικοευρωπαίους, Λατινοαμερικάνους, ίσως ακόμα και Αυστραλούς.

Και μιλάμε φυσικά για την τρέχουσα δεκαετία, γιατί αν πάμε πίσω στο παρελθόν θα πιάσουμε και τον Αγαμέμνονα, τον Μέγα Αλέξανδρο, τον Ξέρξη, όλους ανεξαιρέτως τους Ρωμαίους αυτοκράτορες, τον Βουλγαροκτόνο και τον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο. Ήρωες στη συνείδηση των απογόνων τους και χασάπηδες για όσους είχαν την ατυχία να τους συναντήσουν.

Δυστυχώς συγχέουμε τους λαούς με τους ηγέτες τους, αν και είναι πάντα παιδιά του λαού αυτοί που κάνουν τη βρωμοδουλειά της εκάστοτε σφαγής, υποκινούμενοι από εθνικιστικά κηρύγματα και μεγάλες ιδέες. Όσο πιστεύουμε σε πατρίδες και παπάδες θα διαιωνίζουμε τη βαρβαρότητα, κι όσο παραμένουμε με την πλευρά των νικητών θα συνεχίζουμε να ζούμε ατιμώρητοι.

teddygr είπε...

Ας όψεται το σχόλιο του "helix nebulae" το οποίο με κάνει να γράψω άλλα από κείνα που λογάριαζα. Για να μην επανάλάβω τα ίδια μ' εκείνον.

Το ζουμί βρίσκεται στο πρώτο πληθυντικό που χρησιμοποιείται τόσο στο original post όσο και στο παραπάνω σχόλιο.

Αρκετά ασχοληθήκαμε με τους ηγέτες. Όσο επιμένουμε τόσο θα παλινωδούμε σε αδιέξοδα. Εκείνοι κάνουν ό,τι κάνουν. Ώρα να κάνουμε κι εμείς κάτι. Ώρα να πιστέψουμε εμείς, να δράσουμε εμείς, να φροντίσουμε εμείς για την υλοποίηση των οραμάτων μας. Ώρα να ξυπνήσουμε.

Ώρα να αντισταθούμε "σ' αυτόν που κτίζει ένα μικρό σπιτάκι και λέει: καλά είμαι εδώ" (Μιχάλης Κατσαρός, "Αντισταθείτε", 1950)

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Είναι γνωστό από την άλλη, πως οι ισχυροί δεν κάνουν γενοκτονίες, αλλά αποκαθιστούν την ειρήνη και την τάξη... Ξέρεις τί σκέφτηκα όμως; Ναι, δεν το χρεώνεται κανείς. Το χρεώνεται όμως η παγκόσμια ιστορία, της οποίας είμαστε μέρος όλοι... Κι ίσως από κει να βρεθεί μια δικαίωση. Για την ώρα οι άνθρωποι τους οποίους αναφέρεις, έχουνε την ηθική. Τί να πουν και οι αρμένιοι... Καλημέρα πλέον από τη βροχερή Μόρντορ!

homelessMontresor είπε...

Το blog σου συνομωτεί σήμερα εναντίον μου για να μη σχολιάσω!
Δεν θα απαντήσω σοβαρά γιατί θα έλεγα κάτι ανάλογο με τον Teddy, του οποίου μου άρεσε ιδιαίτερα το τελευταίο μέρος του σχολιου του.
Ασόβαρα πάντως έχω να πω πως "Μας έχετε παρεξηγήσει εμας τους εξωγήινους! Και εμείς θύματα της εβραικής προπαγάνδας είμαστε!

Zaphod είπε...

Τι να πω φίλε μου...μαλακίες και έτσι και αλλιώς...κάποιοι επιμένουν να νομίζουν πως ο πόλεμος είναι σπορ ΧΩΡΙΣ θύματα και κάποιοι άλλοι του γαμούν τα μάτια...τα τελευταία 1000 χρόνια τουλάχιστον κάθε διαμάχη πρώτα χτυπάει τον άμαχο πληθυσμό...δεν υπάρχει έθνος, κράτος η ότιδήποτε που να μην είναι ένοχο για τέτοιες πράξεις στο παρελθον...
Δυστυχώς στον ΠΟΛΕΜΟ πεθαίνει κόσμος και η έννοια "αθώος" είναι περίπου αστεία...έτσι και αλλιώς σε τέτοιες συνθήκες ΔΕΝ υπάρχουν "αθώοι", και αν υπάρχουν καταργούνται...

Αυτό που ενοχλεί εδώ είναι η επιλεκτική "ενοχοποίηση" του στυλ "οι Σέρβοι δεν έκαναν τπτ για να το αποτρέψουν" ενώ το ίδιο δικαστήριο σιωπά για ανάλογα εκγλήματα των ισχυρών κρατών...επειδή δεν έγιναν κατ' ανάγκη δια χειρός αλλά...από αέρος...
Σκατά και απόσκατα...το δίκιο του ισχυρού κυριαρχει έτσι και αλλιώς...πάντα κάποια ζώα θα είναι πιο ίσα από τα άλλα...


Όποιος νομίζει πως υπερασπίζομαι τους Σέρβους για αυτό που έγινε καλείται ΠΟΛΥ ευγενικά να το ξαναδιαβάσει....

funEL είπε...

Ο κόσμος είναι απλός. Οι αωλλώνεια αισθητική και η κρόνια. Εμείς είμαστε με τους καλούς (μάλλον μόνο εμείς είμαστε οι καλοί), όλοι οι άλλοι είναι οι κακοί.
Τάδε έφη Προφήτης.

+προβατισον+
+σκοταδισον+
+κουτοχορτισον+

Τίποτα είπε...

Γράψε κι άλλα για τρελούς και βατράχια...

Helix Nebulae είπε...

@teddy
Δυστυχώς δεν ξέρουμε πια εναντίον ποιών ακριβώς πρέπει να εξεγερθούμε, ούτε μπορούμε να προσδιορίσουμε με σαφήνεια το ποιοί είμαστε εμείς που θέλουμε να αντισταθούμε.

@maya
το όποιο "κακό" δεν έχει υπερφυσικές δυνάμεις, αλλά αποτελείται και τρέφεται από εμάς τους ίδιους.

@montresor
Για το ξεκάρφωμα αναφέρω τους εξωγήινους βρε κουτό, κρύβε κι εσύ λόγια μη μας πάρουν χαμπάρι :-Ρ

@zaphod
Από τη δική τους σκοπιά, όλοι είναι αθώοι. Θύτες και θύματα μαζί. Έτσι τους έχουν δασκαλέψει, έτσι πιστεύουν.

@funEL
+ειςτοόνοματουθεούκατάσφαξον+

@τίποτα
μάλλον για τρελά βατράχια. θα στο αφιερώσω κιόλας ;-)

Sia+Meza είπε...

*Ενα μουσικο διαλειμμα*
Τα λεφτα, τα λεφτα..ποιος τ ανακαλυψε, τα λεφτα τα λεφτα..